niedziela, 1 marca 2020

Pierogi z mięsem

01.03.2020.

    Uwielbiam pierogi. A moja droga do osiągnięcia tych zadowalających mnie na tyle, żebym miała przyjemność z ich lepienia, była naprawdę długa 😅 Tak, czy inaczej, będąc prawdziwą fanką tego dnia, nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło go tutaj właśnie.

 Ciasto: 
3 szkl mąki 
50g masła w temperaturze pokojowej 
250 ml gorącego mleka 
1/2 łyżeczki soli 

 Wszystkie składniki wyrabiam w dzieży robota do połączenia składników. Następnie przenoszę na podsypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiam ponownie umieszczam w podsypanej mąką dzieży. Przykrywam i zostawiam na 15 minut, by ciasto odpoczęło.


  Farsz:

1 kg łopatki 
2 duże cebule 
500q kiszonej kapusty 
olej wg uznania
sól 
pieprz 
mielony kminek





Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Tak przyrządzoną słuszną porcję mięsa obsmażam ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju.
Przyrumienione mięsko przekładam do gęsiarki ( rondelka ), zalewam wodą, dodaję 2 liście laurowe i duszę na średnim ogniu do miękkości (2-3 h).

Pod koniec duszenia dla towarzystwa dorzucam 2 cebule pokrojone w piórka. 
Na patelni, na której rumieniłam mięsko przesmażam odciśniętą kapustę kiszoną, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości, doprawiam solą, pieprzem i mielonym kminkiem. 
Po tych wszystkich czynnościach, koniecznych,dla uzyskania idealnego farszu docieramy do momentu, w którym należy zmielić przestudzone mięso i cebulkę z mięsa oraz przestudzoną kapustkę. 
Rozeznajemy, czy po wymieszaniu składników odpowiada nam smak. I mamy farsz😉


Dalsza część, to już koronkowa robota. Rozwałkowujemy cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy i lepimy pierogi według upodobań. Gotujemy w osolonym wrzątku. 

 Okrasa: u mnie zrumieniona cebulka z odrobiną soli i płatków chilli dla podkręcenia soków trawiennych, efektów smakowych i wizualnych 💃

1 komentarz: