poniedziałek, 2 marca 2020

Zupa pomidorowa 🍅

02.03.2020 (pn.)

 Zupka pomidorowa.
Brzmi banalnie, ale trudno jest wytłumaczyć niebanalność pomidorowej.
 Bo... Jak to jest 🤔, że gdy JEST 🤔 WSZYSCY są zadowoleni???
Ot. Tajemnica...

Przydadzą się warzywa:
 4 marchewki
 3 pietruszki
 seler
 ziele angielskie sztuk 6
 2 liście laurowe
 200 ml śmietany słodkiej (u mnie 30%)
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 szkl. Passaty (opcjonalnie)
 sól, pieprz
 posiekana natka (1 łyżka)
 woda 😉 To wiadomo. Przygotowujemy warzywa. Myjemy, obieramy, kroimy, by chętniej poddały się obróbce termicznej. Zalewamy zimną wodą (tak postępujemy z warzywami rosnącymi pod ziemią). Dorzucamy liść i ziele angielskie Całość gotujemy na średnim ogniu. Gdy warzywa są prawie miękkie dosypujemy 12-13 łyżek ryżu. Chyba,że wolimy opcję z makaronem, to gotujemy go oddzielnie w osolonym wrzątku, lub przygotowujemy grzanki.
 Kto, co lubi😁
 Sprawdzamy, czy ryż jest miękki. Jeśli tak dodajemy koncentrat pomidorowy, Passatę, śmietanę i dosmaczamy. Sól, pieprz,przyprawa z warzyw suszonych wg.preferencji degustatora. Zwieńczeniem naszej zupy jest posiekana natka pietruszki, którą dodajemy do zupy już jej nie gotując, by natka nie straciła swojego żywego koloru. Pozostaje nam już tylko zaserwować zupkę.
 Na zdrowie 🍅🍲🍅

1 komentarz: