Uwielbiam pierogi. A moja droga do osiągnięcia tych zadowalających mnie na tyle, żebym miała przyjemność z ich lepienia, była naprawdę długa 😅
Tak, czy inaczej, będąc prawdziwą fanką tego dnia, nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło go tutaj właśnie.
Ciasto:
3 szkl mąki
50g masła w temperaturze pokojowej
250 ml gorącego mleka
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wyrabiam w dzieży robota do połączenia składników.
Następnie przenoszę na podsypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiam ponownie umieszczam w podsypanej mąką dzieży.
Przykrywam i zostawiam na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Farsz:
1 kg łopatki
2 duże cebule
500q kiszonej kapusty
olej wg uznania
sól
pieprz
mielony kminek
Tak przyrządzoną słuszną porcję mięsa obsmażam ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju.
Przyrumienione mięsko przekładam do gęsiarki ( rondelka ), zalewam wodą, dodaję 2 liście laurowe i duszę na średnim ogniu do miękkości (2-3 h).
Pod koniec duszenia dla towarzystwa dorzucam 2 cebule pokrojone w piórka.
Na patelni, na której rumieniłam mięsko przesmażam odciśniętą kapustę kiszoną, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości, doprawiam solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Po tych wszystkich czynnościach, koniecznych,dla uzyskania idealnego farszu docieramy do momentu, w którym należy zmielić przestudzone mięso i cebulkę z mięsa oraz przestudzoną kapustkę.
Rozeznajemy, czy po wymieszaniu składników odpowiada nam smak. I mamy farsz😉
Okrasa: u mnie zrumieniona cebulka z odrobiną soli i płatków chilli dla podkręcenia soków trawiennych, efektów smakowych i wizualnych 💃
Wyglądają pysznie, a w smaku są jeszcze lepsze 🤤
OdpowiedzUsuń