piątek, 28 lutego 2020

Proste bułeczki 🖤🥀

 Te bułeczki robią się niemalże same...
Rano parząc kawę łączymy składniki, zostawiamy, by ciasto urosło na 1-3 godzin.
Dzielimy na porcje, dopieszczamy, pieczemy, studzimy i jemy.

Zapach niebiański 😁
No i z własnej piekarni.
Raj na ziemi 💃


Bułeczki

500g mąki pszennej
230g ciepłej wody (nie więcej niż 40° C)
1 średniej wielkości jajko
40g miękkiego masła
31g cukru
11g soli
8g drożdży instant lub 16g świeżych
26g mleka w proszku (nieobowiązkowo)


Wszystkie składniki odważamy do dzieży robota, starannie wyrabiamy 5 minut (hak).
Wykładamy połączone składniki do średniej wielkości miski podsypanej mąką.
Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce, by ciasto odpoczęło i nienagannie wyrosło.


Po tym czasie porcjujemy ciasto.
(U mnie wyszło 11 sztuk)



Każdą z bułeczek lekko rozwałkowuję na szerokość 7 cm, układam na blaszce wyłożonej pergaminem i smaruję pędzelkiem wierzch bułeczek jajkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.





Bułeczki posypałam ziarenkami białego sezamu i nasionami chia.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170°C i pieczemy 25-30 minut.
Studzimy na kratce i ćwiczymy silną wolę 😁🥀

Życzę smacznego 🖤🥀



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz