Sernik.
Pierwszy, kt贸ry pokocha艂am.
Piek臋 go ju偶 od 20 lat i naprawd臋 podbi艂 ju偶 nie jedno podniebienie 馃榿
Jest prosty w wykonaniu, bez bakali, co te偶 mo偶e by膰 jego zalet膮 馃槈
Nie jest suchy i zawsze si臋 udaje.
CIASTO:
1 szkl.m膮ki
150g margaryny
1 szkl.cukru
3 艂y偶ki cacao
1¹½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
MASA SEROWA:
kg sera bia艂ego (z wiaderka)
4 jajka
1 szkl cukru
1 budy艅 waniliowy bez cukru (sypki proszek)
1 cukier wanilinowy
CIASTO:
1 szkl.m膮ki
150g margaryny
1 szkl.cukru
3 艂y偶ki cacao
1¹½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
MASA SEROWA:
kg sera bia艂ego (z wiaderka)
4 jajka
1 szkl cukru
1 budy艅 waniliowy bez cukru (sypki proszek)
1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
1etap
Foremk臋 do pieczenia wyk艂adamy papierem do pieczenia lub starannie smarujemy cienk膮 warstw膮 margaryny i posypujemy m膮k膮 lub bu艂k膮 tart膮.
2etap
W 艣rednim garnku podgrzewamy margaryn臋 z cukrem, kakao i 7 艂y偶kami wody
Nie gotujemy!
Wystarczy, 偶e cukier
si臋 rozpu艣ci
si臋 rozpu艣ci
3etap
Gdy mieszanina przestygnie
dodajemy jajka,
m膮k臋, proszek do pieczenia i cukier
wanilinowy.
dodajemy jajka,
m膮k臋, proszek do pieczenia i cukier
wanilinowy.
Ca艂o艣膰 miksujemy i wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia
馃oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek
馃ubijamy bia艂ka na sztywn膮 pian臋
馃ucieramy 偶贸艂tka z cukrem a偶 masa
stanie si臋 jasna i puszysta
馃do masy z ubitymi 偶贸艂tkami dodajemy
bia艂y ser
馃Miksujemy
馃W dw贸ch partiach dodajemy ubit膮
pian臋 i delikatnie ca艂o艣膰 mieszamy szpatu艂k膮
馃Wylewamy mas臋 serow膮 na ciemny sp贸d. Wyr贸wnujemy.
馃Pieczemy w 180°C 45 minut馃
馃Pieczemy w 180°C 45 minut馃
Po upieczeniu mo偶emy zostawi膰 serniczek do przestygni臋cia w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz