Sernik.
Pierwszy, który pokochałam.
Piekę go już od 20 lat i naprawdę podbił już nie jedno podniebienie 😁
Jest prosty w wykonaniu, bez bakali, co też może być jego zaletą 😉
Nie jest suchy i zawsze się udaje.
CIASTO:
1 szkl.mąki
150g margaryny
1 szkl.cukru
3 łyżki cacao
1¹½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
MASA SEROWA:
kg sera białego (z wiaderka)
4 jajka
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy bez cukru (sypki proszek)
1 cukier wanilinowy
CIASTO:
1 szkl.mąki
150g margaryny
1 szkl.cukru
3 łyżki cacao
1¹½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
MASA SEROWA:
kg sera białego (z wiaderka)
4 jajka
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy bez cukru (sypki proszek)
1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
1etap
Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub starannie smarujemy cienką warstwą margaryny i posypujemy mąką lub bułką tartą.
2etap
W średnim garnku podgrzewamy margarynę z cukrem, kakao i 7 łyżkami wody
Nie gotujemy!
Wystarczy, że cukier
się rozpuści
się rozpuści
3etap
Gdy mieszanina przestygnie
dodajemy jajka,
mąkę, proszek do pieczenia i cukier
wanilinowy.
dodajemy jajka,
mąkę, proszek do pieczenia i cukier
wanilinowy.
Całość miksujemy i wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia
🪷oddzielamy żółtka od białek
🪷ubijamy białka na sztywną pianę
🪷ucieramy żółtka z cukrem aż masa
stanie się jasna i puszysta
🪷do masy z ubitymi żółtkami dodajemy
biały ser
🪷Miksujemy
🪷W dwóch partiach dodajemy ubitą
pianę i delikatnie całość mieszamy szpatułką
🪷Wylewamy masę serową na ciemny spód. Wyrównujemy.
🪷Pieczemy w 180°C 45 minut🪷
🪷Pieczemy w 180°C 45 minut🪷
Po upieczeniu możemy zostawić serniczek do przestygnięcia w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz