niedziela, 22 marca 2020

Sernik na ciemnym spodzie 馃拫

22.03.2020(niedziela) 

Sernik. 
Pierwszy, kt贸ry pokocha艂am. 

Piek臋 go ju偶 od 20 lat i naprawd臋 podbi艂 ju偶 nie jedno podniebienie 馃榿

Jest prosty w wykonaniu, bez bakali, co te偶 mo偶e by膰 jego zalet膮 馃槈

Nie jest suchy i zawsze si臋 udaje.




CIASTO:

 1 szkl.m膮ki
 150g margaryny
 1 szkl.cukru
 3 艂y偶ki cacao
 1¹½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
 1 cukier wanilinowy


 MASA SEROWA:

 kg sera bia艂ego (z wiaderka)
 4 jajka
 1 szkl cukru
 1 budy艅 waniliowy bez cukru (sypki   proszek)
 1 cukier wanilinowy


 Przygotowanie:

 1etap 

Foremk臋 do pieczenia wyk艂adamy papierem do pieczenia lub starannie  smarujemy cienk膮 warstw膮  margaryny i posypujemy m膮k膮 lub bu艂k膮 tart膮.

2etap


W 艣rednim garnku podgrzewamy margaryn臋 z cukrem, kakao i 7 艂y偶kami wody

 Nie gotujemy!

Wystarczy, 偶e cukier
si臋 rozpu艣ci


  3etap

 Gdy mieszanina przestygnie
 dodajemy jajka,
 m膮k臋, proszek do pieczenia i cukier
 wanilinowy. 

Ca艂o艣膰 miksujemy i wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia 





MASA SEROWA:

馃oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek 

馃ubijamy bia艂ka na sztywn膮 pian臋 

馃ucieramy 偶贸艂tka z cukrem a偶 masa stanie si臋 jasna i puszysta

馃do masy z ubitymi 偶贸艂tkami dodajemy bia艂y ser

馃Miksujemy

馃W dw贸ch partiach dodajemy ubit膮 pian臋 i delikatnie ca艂o艣膰 mieszamy szpatu艂k膮 

馃Wylewamy mas臋 serow膮 na ciemny sp贸d. Wyr贸wnujemy.

馃Pieczemy w 180°C 45 minut馃

Po upieczeniu mo偶emy zostawi膰 serniczek do przestygni臋cia w piekarniku. 
Zapobiega to opadni臋ciu ciasta.




馃挓 Zdobimy wed艂ug upodoba艅 馃挓

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz