niedziela, 22 marca 2020

Sernik na ciemnym spodzie 💋

22.03.2020(niedziela) 

Sernik. 
Pierwszy, który pokochałam. 

Piekę go już od 20 lat i naprawdę podbił już nie jedno podniebienie 😁

Jest prosty w wykonaniu, bez bakali, co też może być jego zaletą 😉

Nie jest suchy i zawsze się udaje.




CIASTO:

 1 szkl.mąki
 150g margaryny
 1 szkl.cukru
 3 łyżki cacao
 1¹½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 cukier wanilinowy


 MASA SEROWA:

 kg sera białego (z wiaderka)
 4 jajka
 1 szkl cukru
 1 budyń waniliowy bez cukru (sypki   proszek)
 1 cukier wanilinowy


 Przygotowanie:

 1etap 

Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub starannie  smarujemy cienką warstwą  margaryny i posypujemy mąką lub bułką tartą.

2etap


W średnim garnku podgrzewamy margarynę z cukrem, kakao i 7 łyżkami wody

 Nie gotujemy!

Wystarczy, że cukier
się rozpuści


  3etap

 Gdy mieszanina przestygnie
 dodajemy jajka,
 mąkę, proszek do pieczenia i cukier
 wanilinowy. 

Całość miksujemy i wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia 





MASA SEROWA:

🪷oddzielamy żółtka od białek 

🪷ubijamy białka na sztywną pianę 

🪷ucieramy żółtka z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta

🪷do masy z ubitymi żółtkami dodajemy biały ser

🪷Miksujemy

🪷W dwóch partiach dodajemy ubitą pianę i delikatnie całość mieszamy szpatułką 

🪷Wylewamy masę serową na ciemny spód. Wyrównujemy.

🪷Pieczemy w 180°C 45 minut🪷

Po upieczeniu możemy zostawić serniczek do przestygnięcia w piekarniku. 
Zapobiega to opadnięciu ciasta.




💟 Zdobimy według upodobań 💟

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz