czwartek, 5 marca 2020

Gołąbki w sosie pomidorowym

05. 03.2020.(czw.) U mnie dzisiaj taka wiosna, że ciężko w domu wysiedzieć. Więc nie siedziałam. Wybrałam się na miasto, gdzie upolowałam kilka produktów, które bardzo napędziły mnie do działania... Oto efekty 😲 Nasze. Polskie. Bardzo przeze mnie lubiane. Gołąbki w sosie pomidorowym
Potrzebujemy: główkę kapusty włoskiej kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo- wołowe) 2 szkl. ugotowanego ryżu 3 solidne łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz.
1. Odmierzam 2 szkl. ryżu. Ryż starannie przepłukuję i odsączam. Musimy my poświęcić trochę uwagi... W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oleju, na którym krótko przesmażam ryż.(mieszam niezastąpioną w takich sytuacjach drewnianą łyżką). Całość zalewam 4 szklankami gorącej wody,solę (1łyżeczkę), mieszam i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu 20-25 minut. Doglądając i sprawdzając stopień miękkości... Pańskie 👀 Gdy ryż zażywa gorących kąpieli 2. W dużym garnku gotuję umytą główkę kapusty. Na średnim ogniu. Po Po 20 minutach sprawdzam, czy jest wystarczająco miękka. Jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut. Gdy ryż i kapusta są już odpowiednio przygotowane trzeba zakasać rękawki i uruchamiamy linię produkcyjną. 💮obieramy kapustę z liści. Cierpliwie, listek po listku. 💮mięso mielone wykładamy do dużej miski, do towarzystwa dorzucam ryż, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość starannie wyrabiamy dłonią. Solidną porcję nadzienia formuję w dłoniach i układam na wewnętrznej stronie liścia kapusty, którym starannie otulam zawartość. Najpierw proponuję otulić z dołu (do góry), potem z prawego boczku, następnie z lewego i górną warstwę ku sobie. W swoim tempie, cierpliwie, z uśmiechem na duszy. Dojdziecie do perfekcji. I każdy oczywiście może wypracować swoją technikę, znacznie doskonalszą od proponowanej... Znam takich, którzy robią "rozjechane gołąbki", czyli wcale, a wcale nie bawią się w zawijanie.🖤🖤🖤 Gołąbki układamy ciasno w wyściełanym liśćmi kapusty garnku. Wierzch też opatulam liśćmi kapusty. Całość solę, zalewam wodą, w której gotowała się kapusta. I gotuję pod przykryciem 30-40 minut na średnim ogniu(znowu 😁) SOS: Po tym czasie zlewam wodę z gotowania gołąbków do mniejszego garnka, dodaję 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,w 100 ml zimnej wody rozrabiam 50g mąki i zalewam gotującą się już mieszaninę energicznie mieszając. Całość zabielam 150g śmietany kwaśnej (tu użyłam 150g jogurtu naturalnego), doprawiam solą i pieprzem. Zawsze pamiętamy, by spróbować smaki i dosmaczać w razie konieczności a wtedy nasz trud z pewnością będzie SATYSFAKCJĄ i to UZASADNIONĄ 😁 Czego wszystkim życzę 🥀🖤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz