czwartek, 5 marca 2020
Gołąbki w sosie pomidorowym
05. 03.2020.(czw.)
U mnie dzisiaj taka wiosna, że ciężko w domu wysiedzieć. Więc nie siedziałam.
Wybrałam się na miasto, gdzie upolowałam kilka produktów, które bardzo napędziły mnie do działania... Oto efekty 😲
Nasze. Polskie. Bardzo przeze mnie lubiane.
Gołąbki w sosie pomidorowym
Potrzebujemy:
główkę kapusty włoskiej
kg mięsa mielonego (wieprzowe lub
wieprzowo- wołowe)
2 szkl. ugotowanego ryżu
3 solidne łyżeczki koncentratu
pomidorowego
sól, pieprz.
1. Odmierzam 2 szkl. ryżu.
Ryż starannie przepłukuję i odsączam.
Musimy my poświęcić trochę uwagi...
W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oleju, na którym krótko przesmażam ryż.(mieszam niezastąpioną w takich sytuacjach drewnianą łyżką).
Całość zalewam 4 szklankami gorącej wody,solę (1łyżeczkę), mieszam i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu 20-25 minut. Doglądając i sprawdzając stopień miękkości... Pańskie 👀
Gdy ryż zażywa gorących kąpieli
2. W dużym garnku gotuję umytą główkę kapusty. Na średnim ogniu. Po
Po 20 minutach sprawdzam, czy jest wystarczająco miękka. Jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut.
Gdy ryż i kapusta są już odpowiednio przygotowane trzeba zakasać rękawki i uruchamiamy linię produkcyjną.
💮obieramy kapustę z liści. Cierpliwie,
listek po listku.
💮mięso mielone wykładamy do dużej
miski, do towarzystwa dorzucam ryż,
sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.
Całość starannie wyrabiamy dłonią.
Solidną porcję nadzienia formuję w dłoniach i układam na wewnętrznej stronie liścia kapusty, którym starannie otulam zawartość.
Najpierw proponuję otulić z dołu (do góry), potem z prawego boczku, następnie z lewego i górną warstwę ku sobie.
W swoim tempie, cierpliwie, z uśmiechem na duszy. Dojdziecie do perfekcji.
I każdy oczywiście może wypracować swoją technikę, znacznie doskonalszą od proponowanej...
Znam takich, którzy robią "rozjechane gołąbki", czyli wcale, a wcale nie bawią się w zawijanie.🖤🖤🖤
Gołąbki układamy ciasno w wyściełanym liśćmi kapusty garnku.
Wierzch też opatulam liśćmi kapusty.
Całość solę, zalewam wodą, w której gotowała się kapusta. I gotuję pod przykryciem 30-40 minut na średnim ogniu(znowu 😁)
SOS:
Po tym czasie zlewam wodę z gotowania gołąbków do mniejszego garnka, dodaję 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,w 100 ml zimnej wody rozrabiam 50g mąki i zalewam gotującą się już mieszaninę energicznie mieszając.
Całość zabielam 150g śmietany kwaśnej (tu użyłam 150g jogurtu naturalnego), doprawiam solą i pieprzem.
Zawsze pamiętamy, by spróbować smaki i dosmaczać w razie konieczności a wtedy nasz trud z pewnością będzie SATYSFAKCJĄ i to UZASADNIONĄ 😁
Czego wszystkim życzę 🥀🖤
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz