piątek, 6 marca 2020

Szarlotka sypana

06.03.2020 (pt.)


            🌻🥀 Szarlotka sypana🌻🥀
          z potencjałem szarej renety




Ciasto:

 4 żółtka
1szkl cukru
1opakowanie cukru wanilinowego
1 margaryna
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
2 łyżeczki cynamonu
50g cukru ( ilość cukru dostosowujemy do słodkości jabłek)




Piana:
4 białka
 0,5 szkl cukru

Działamy🙉

1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
2. Ścieramy na grube wiórki
3. Dodajemy cukier i cynamon
4. Przesmarzamy całość, dbając by nie przywarły. Aby tego uniknąć mieszamy co jakiś czas zerkać i mieszać.

 STUDZIMY.

 Ciasto:

1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż masa zgęstnieje, żółtka zbieleją a cukier nie będzie wyczuwalny pod opuszkami.

2. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i margarynę w temperaturze pokojowej.
 Wyrabiamy ciasto łyżką drewnianą następnie dłonią.
Dzielimy  ciasto : 2/3 na spód 1/3 na wierzch.

   Zbliżając się do mety:

Formę wykładamy  pergaminem i urywamy ciasto palcami rozsypując w miarę możliwości równo na blaszkę. Na warstwę ciasta wykładamy masę jabłkową.


Ustawiamy piekarnik: 180°C

Ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/2 szkl cukru
na sztywną, błyszczącą masę, którą umieszczamy na warstwie jabłek.

Pianę pokrywamy 1/3 ciasta rwąc i rozsypując po wierzchu.
Pieczemy 45 minut.



Czy trzeba czegoś jeszcze... Czemu nie 💃


 🥀🖤 I jakiś świat piękniejszy 🥀🖤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz