🌻🥀 Szarlotka sypana🌻🥀
z potencjałem szarej renety
4 żółtka
1szkl cukru
1opakowanie cukru wanilinowego
1 margaryna
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
2 łyżeczki cynamonu
50g cukru ( ilość cukru dostosowujemy do słodkości jabłek)
4 białka
0,5 szkl cukru
Działamy🙉
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
2. Ścieramy na grube wiórki
3. Dodajemy cukier i cynamon
4. Przesmarzamy całość, dbając by nie przywarły. Aby tego uniknąć mieszamy co jakiś czas zerkać i mieszać.
STUDZIMY.
Ciasto:
1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż masa zgęstnieje, żółtka zbieleją a cukier nie będzie wyczuwalny pod opuszkami.
2. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i margarynę w temperaturze pokojowej.
Wyrabiamy ciasto łyżką drewnianą następnie dłonią.
Dzielimy ciasto : 2/3 na spód 1/3 na wierzch.
Zbliżając się do mety:
Formę wykładamy pergaminem i urywamy ciasto palcami rozsypując w miarę możliwości równo na blaszkę. Na warstwę ciasta wykładamy masę jabłkową.
Ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/2 szkl cukru
na sztywną, błyszczącą masę, którą umieszczamy na warstwie jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz