piątek, 6 marca 2020

Makaron po włosku 🖤

06.03.2020(pt.) 

 SPAGHETTI
 po prostu, po włosku 

 Jak ja lubię włoskie smaki😁

 Po tradycyjnych smakach polskich, te które odkryłam dawno, dawno temu. 
Ta potrawa, która nie od dziś gości na moim stole jest prosta, szybko się ją przyrządza, no i jest smaczna oczywiście.

 Zapach,który się roznosi po domu zaprasza wszystkich do stołu.

 Zatem zapraszam🥀, zapraszam 🥀, zapraszam 🥀

 Potrzebujemy: 

 2 duże cebule 
2-3 ząbki czosnku 
250g pomidorków koktajlowych 
2 łyżeczki oregano 
2 łyżeczki posiekanej natki 
sól,pieprz, oliwa 
 500g spaghetti ( u mnie ) 
dostosujcie porcję makaronu do ilości osób lub apetytu 😉 

 Przygotowanie: 

 Rozgrzewam piekarnik do 200°C 

 1. Cebulkę kroimy w piórka i rozsypujemy na blaszce z wyposażenia piekarnika.

 2. Czosnek drobniutko siekamy, posypujemy nim cebulkę, solimy i skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną natką. 

3. Na tak zbudowanej warstwie smaku układamy pokrojone (skórką do dołu ) pomidorki, które skrapiamy oliwą, lekko solimy i posypujemy suszonym oregano. 

Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 °C i piekę 15-20 minut.




W tak zwanym międzyczasie nastawiam wodę na makaron. 
Gdy woda buzuje, solimy ją porządnie i gotujemy makaron. 

 Ugotowany makaron wykładam na blachę, która ma MOC💥


 


Całość starannie mieszamy, wykładamy i zajadamy🖤🥀




Często wracam do tego dania... Więc czasem wchodzę po kilka razy do tej samej rzeki... Kulinarnie napewno 🖤💋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz