pi膮tek, 6 marca 2020

Makaron po w艂osku 馃枻

06.03.2020(pt.) 

 SPAGHETTI
 po prostu, po w艂osku 

 Jak ja lubi臋 w艂oskie smaki馃榿

 Po tradycyjnych smakach polskich, te kt贸re odkry艂am dawno, dawno temu. 
Ta potrawa, kt贸ra nie od dzi艣 go艣ci na moim stole jest prosta, szybko si臋 j膮 przyrz膮dza, no i jest smaczna oczywi艣cie.

 Zapach,kt贸ry si臋 roznosi po domu zaprasza wszystkich do sto艂u.

 Zatem zapraszam馃, zapraszam 馃, zapraszam 馃

 Potrzebujemy: 

 2 du偶e cebule 
2-3 z膮bki czosnku 
250g pomidork贸w koktajlowych 
2 艂y偶eczki oregano 
2 艂y偶eczki posiekanej natki 
s贸l,pieprz, oliwa 
 500g spaghetti ( u mnie ) 
dostosujcie porcj臋 makaronu do ilo艣ci os贸b lub apetytu 馃槈 

 Przygotowanie: 

 Rozgrzewam piekarnik do 200°C 

 1. Cebulk臋 kroimy w pi贸rka i rozsypujemy na blaszce z wyposa偶enia piekarnika.

 2. Czosnek drobniutko siekamy, posypujemy nim cebulk臋, solimy i skrapiamy oliw膮 i posypujemy posiekan膮 natk膮. 

3. Na tak zbudowanej warstwie smaku uk艂adamy pokrojone (sk贸rk膮 do do艂u ) pomidorki, kt贸re skrapiamy oliw膮, lekko solimy i posypujemy suszonym oregano. 

Ca艂o艣膰 umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 °C i piek臋 15-20 minut.




W tak zwanym mi臋dzyczasie nastawiam wod臋 na makaron. 
Gdy woda buzuje, solimy j膮 porz膮dnie i gotujemy makaron. 

 Ugotowany makaron wyk艂adam na blach臋, kt贸ra ma MOC馃挜


 


Ca艂o艣膰 starannie mieszamy, wyk艂adamy i zajadamy馃枻馃




Cz臋sto wracam do tego dania... Wi臋c czasem wchodz臋 po kilka razy do tej samej rzeki... Kulinarnie napewno 馃枻馃拫

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz