02.03.2020 (pn.)
Zupka pomidorowa.
Brzmi banalnie, ale trudno jest wyt艂umaczy膰 niebanalno艣膰 pomidorowej.
Bo... Jak to jest 馃, 偶e gdy JEST 馃
WSZYSCY s膮 zadowoleni???
Ot. Tajemnica...
Przydadz膮 si臋 warzywa:
4 marchewki
3 pietruszki
seler
ziele angielskie sztuk 6
2 li艣cie laurowe
200 ml 艣mietany s艂odkiej (u mnie 30%)
3 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego
1 szkl. Passaty (opcjonalnie)
s贸l, pieprz
posiekana natka (1 艂y偶ka)
woda 馃槈
To wiadomo.
Przygotowujemy warzywa. Myjemy,
obieramy, kroimy, by ch臋tniej podda艂y si臋 obr贸bce termicznej.
Zalewamy zimn膮 wod膮 (tak post臋pujemy z warzywami rosn膮cymi pod ziemi膮).
Dorzucamy li艣膰 i ziele angielskie
Ca艂o艣膰 gotujemy na 艣rednim ogniu.
Gdy warzywa s膮 prawie mi臋kkie dosypujemy 12-13 艂y偶ek ry偶u.
Chyba,偶e wolimy opcj臋 z makaronem, to gotujemy go oddzielnie w osolonym wrz膮tku, lub przygotowujemy grzanki.
Kto, co lubi馃榿
Sprawdzamy, czy ry偶 jest mi臋kki. Je艣li tak dodajemy koncentrat pomidorowy, Passat臋, 艣mietan臋 i dosmaczamy.
S贸l, pieprz,przyprawa z warzyw suszonych wg.preferencji degustatora.
Zwie艅czeniem naszej zupy jest posiekana natka pietruszki, kt贸r膮 dodajemy do zupy ju偶 jej nie gotuj膮c, by natka nie straci艂a swojego 偶ywego koloru.
Pozostaje nam ju偶 tylko zaserwowa膰 zupk臋.
Na zdrowie 馃崊馃嵅馃崊
Doskona艂e, polecam 馃榿
OdpowiedzUsu艅