sobota, 4 kwietnia 2020

Łazanki

04.04.2020.(sb.) Właściwie jest to jedno z moich, (naszych) najbardziej ulubionych dań. Szybkie, proste, syte i smaczne. Dlaczego tak niewyrafinowane danie ? Właśnie dlatego, że kuchnia, to też moda. A ja wolę chodzić tam gdzie podpowiada mi serce. 🌹🖤🥀 Tak też wygląda moja kuchnia. Podążam za sercem i dźwiękiem,😁 bo to nuta właśnie jest kolejną moją pasją. Może ten przepis przeniesie Was do Waszego domu, do Waszych wspomnień i do Waszych smaków... ŁAZANKI
Potrzebujemy: 500g kapusty kiszonej 500g ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól pieprz 500g makaronu jaki preferujecie olej Wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oleju. Zrumienioną kiełbaskę przekładamy na głęboki talerz. Wstawiamy wodę na makaron. Pora na kapustkę. Odciskamy ją z soku. Sprawdzamy, czy odpowiada nam jej smak. Jeśli jest za ostra lub za kwaśna płuczemy. (Chodź odpowiednio kwaśna fajnie podkreśla końcowy smak potrawy). Grubo ją kroimy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju. W razie konieczności podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem,bo to para idealna. I mieszamy od czasu do czasu... W tym czasie jak kapustka dochodzi na patelni obieramy cebulę, którą kroimy w piórka. Dodajemy do kapusty. Dolewamy oleju. Na bogato. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku.😅😅😅 A o to nam przecież chodzi!!! Nie zapominamy o odcedzeniu makaronu. Ułatwimy sobie życie jeśli ugotujemy go w dużym garnku. Po odcedzeniu wsypujemy makaron z powrotem do garnka, dorzucamy usmażoną kiełbaskę i kapustę z cebulką.
Całość mieszamy,doprawiamy solą, pieprzem jeśli to konieczne,jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze oleju. Pozostawiamy jeszcze chwilę na gazie, mieszając, by makaron nie przywarł do dna garnka🖤🥀 Wydajemy prosto z garnka, bo przecież rodzina nie może się doczekać. Wy podajecie jak lubicie😁🌹
I za 4 dni znowu usłyszę... Zrobimy łazanki??? 🥀🖤🥀🖤🥀🖤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz