niedziela, 26 kwietnia 2020

Kopiec Kreta 🥞

26.04.2020.(ndz.)

Pierwszy raz smakowałam tego wynalazku w pewnym miejscu.
Zaintrygował mnie, jednak okazało się, że był z torebki.
Unikam takich produktów ale czasem są konieczne ...

Tym bardziej z przyjemnością zaproszę Was do wysiłku, bo warto 🥀

Domowe, własnymi siłami, i rozkosz gwarantowana🖤

Jeśli lubicie kakao, banany i bitą śmietanę, to po Was 😂

                      KOPIEC KRETA


Składniki na ciasto:

🥧 2 jajka ( rozmiar M)
🥧 200 g cukru
🥧 300g mąki pszennej
🥧 30g kakao
🥧 ½ łyżeczki sody
🥧 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      z górką !!
🥧 200 ml mleka
🥧 200 ml oleju rzepakowego
🥧 szczypta soli (podkręca smak)

Składniki na masę:

🥞 3-4 banany (wielkość ma  zna-
      czenie)
🥞 1 łyżeczka soku z cytryny
🥞 80g startej czekolady ( wasza
      ulubiona)
      U mnie mleczna🥀
🥞 500g śmietany kremówki 30%
🥞 2-3 łyżki cukru pudru
🥞 1 łyżka (15g) żelatyny
🥞 60 ml zimnej wody

Działamy 🥀🖤

🌂Do miski przesiać suche składniki.
🌂W drugiej misce miksuję jajka, 
     cukier
🌂Nie przerywając ubijania dolewam
     mleko i olej
🌂dosypuję suche składniki i delikat -
     nie mieszam całość.

PIEKĘ W 170°C - 60 minut

Użyłam tortownicy. Dno wyłożyłam pergaminem. Boków nie natłuszczałam.

Gdy ciasto jest upieczone i wystudzone, wyjmuję je z formy i odmierzam talerzem okrąg, który starannie obrysowuję nożem.



Wybieram miąższ.
Należy wybrać go tyle żeby w uzyskane miejsce wkomponować masę.

TU NALEŻY PRZYGOTOWAĆ MASĘ ⬇️⬇️⬇️ Opis poniżej 🥴

Masa:
Żelatynę zalewam zimną wodą i dokładnie mieszam.
Po 2 minutach podgrzewam wstawiając szklankę z żelatyną do miski z gorącą wodą. Mieszam.
Całość ładnie się rozpuści.
Odstawiam.

W tym czasie starannie ubijam śmietanę, dodaję cukier, pokrojoną drobno czekoladę i żelatynę.
Całość krótko miksuję.
Ważne by dobrze rozprowadzić żelatynę.


I tak układam w wydrążonym cieście dosyć ciasno, banany pokrojone w talarki lub wzdłuż.
Skrapiam je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Na banany wykładam masę z bitej śmietany tworząc kopiec.



Posypuję całość wybranym, pokruszonym ciastem.

I właściwie gotowe.

Należy tylko jeszcze schłodzić to dzieło w lodówce.
Minimum 3 godziny.
 🥧🥧🥧🥧🥧🥧🥧

Jego wada: znika 😄
Jego zaleta: na drugi dzień jest wyborne. Gdy żywioły się zaprzyjaźnią 😁🥧😁


Miłych chwil i dobrych smaków
WAM 🥀🖤





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz