czwartek, 16 kwietnia 2020

Pizza - CIASTO

Bardzo lubię pizzę i bardzo lubię, to ciasto na pizzę.
Jeśli chcecie wszystko zjecie, jeśli nie to możecie ją trzymać w lodówce do 4 tygodni...
Nie wiem czy tak jest, bo u mnie znika dzień lub dwa później. Bo przecież i na kolację i jako prezent gdy wpadasz ze składnikami na spontaniczną kolację. Wystarczy nagrzać piekarnik😄

                    PIZZA- CIASTO


Składniki na 2 pizze
lub na kilka małych


👉 4 szklanki mąki tortowej
👉 1 łyżeczka soli
👉 1,5 szklanki ciepłej wody (40°C)
👉 1 łyżeczka drożdży suchych
👉 1/3 szklanki oliwy

Działamy:
 * do dzieży przesiewam mąkę
 * sól
 * w ciepłej wodzie rozpuszczam 
   suche drożdże
 * podczas wyrabiania wlewam oliwę
Ciasto wyrabiam hakiem przez 5 minut do momentu, aż ładnie będzie odchodzić od dzieży.

Gdy jest gotowe wykładamy ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto można zamknąć w torebce strunowej i przechowywać w lodówce, w której też wyrośnie 🤫
Podobno we Włoszech ciasto na pizzę przygotowuje się 48 przed pieczeniem.
A leżakuje właśnie w lodówce ☺️
Można je też mrozić.

Nagrzewamy piekarnik do 230 °C a w nim blachę na której będziemy piec pizzę.

Pieczemy na blasze 13-15 minut  w 230 °C

Z ciasta można też przygotować przekąski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz