Są takie miejsca do których lubimy wracać.
Ja mam też przepisy, do których wracam mimo tego, że pomysłom i wynalazkom w kuchni nie ma końca.
To jest właśnie taki przepis...
Mam go może od 7 lat ale jest wart tych powrotów...
A tak na marginesie...
Mam pewne uzależnienia...
Gotowanie - to napewno przydatne uzależnienie 😁
Film... 👀🎥
i muzyka...🎸🎻🎤📸
Reszta pozostanie moją słodką tajemnicą...
Więc dziś na słodko przy dźwiękach
The Clash ( głośno 😁 bardzo głośno 🥴) Should I Stay... Balety z...💃📸
W-Z
Lubię dobrze wykorzystywać czas 🥀🖤
CIASTO:
👉 6 jaj
👉 1 szklanka mąki
👉 1 szklanka cukru
👉 1 szklanka oleju
👉 3 łyżeczki proszku do pieczenia
👉 3 łyżki kakao
MASA:
💨 500 g twarogu
💨 2 opakowania Śnieżki
💨 2 opakowania galaretki
cytrynowej
💨 500 ml śmietany 30%
Działamy:
🌻Raozpuszczamy w 2 szklankach wody galaretkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia 🌻
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, starając się nie przerywać ubijania.
Jak wasze oko dopatrzy się lśniąco- błyszczącej piany, to czas na dodanie żółtek.
Ponownie ubijamy. Krótko 👏
Wlewamy olej. Miksujemy.
Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
Delikatne mieszamy łyżką.
Wylewamy gotową masę na ciasto do przygotowanej formy.
Wykładam ją pergaminem dosyć obficie. Boki też. Gdyż ciasto po przygotowaniu docelowym pozostawiam w blaszce. Papier uchroni masę przed posmakiem blaszki.
PIEKĘ 45 minut w temperaturze 180°C
Ciasto po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej.
Wyjmujemy z blaszki, dzielimy na 2 równe blaty krojąc w poprzek.
( najlepszy jest do tego zabiegu nóż z ząbkami)
Górny blat układam ponownie w blaszce na pergaminie wewnętrzną stroną ku górze.
Nakładam masę serową, którą starannie rozsmarowuję i przykrywam dolnym blatem. (stroną wewnętrzną do masy)
Całość delikatnie dociskamy, posypuję cukrem pudrem.
Ciasto przed schłodzeniem możemy zabezpieczyć folią spożywczą, by nie chłonęło zapachów.
Chłodzimy 3 godziny.
Ciasto zyskuje na jakości na drugi, trzeci dzień.
U nas nie wytrzymuje do trójki😂😂😂
MASA:
Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę 30% przez 3 minuty, dodaję Śnieżkę, ubijamy.
Dodaję gęstniejącą galaretkę i twaróg
(można twaróg wcześniej zmiksować na gładką masę lub rozdrobnić widelcem) .
Całość miksuję.
Wykładam jak opisałam z rozpędu powyżej 😉
Haos dziś haos🥴
Bywa... 🥀🖤
- Bawcie się dobrze, tańczcie, śpiewajcie i zajadajcie 💋🍷
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz