30.04.2020.(wt.)
Uległam panującej modzie.
Wizualnie zachwyca a jeśli chodzi o smak, to jest to raczej ciasto dla tych którzy nie degustują w ciastach słodkich.
Kaloryczność pominiemy, bo jeśli mało cukru, to tłuszcz jest nośnikiem smaku, a dla równowagi szpinak.
Jak zawsze....
ZAPRASZAM 🥀🖤
LEŚNY MECH
forest- moss- cake
Składniki na ciasto:
💚 250g szpinaku
💚 ⅔ szklanki oleju
💚 4jajka
💚 ¾ szklanki cukru
💚 1 łyżeczka cukru wanilinowego
💚 1,5 szklanki mąki pszennej
💚 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
💚 2 łyżeczki proszku do pieczenia
💚 otarta skórka z połowy cytryny
Składniki na krem:
🧡 400g śmietany kremówki 36%
🧡 250g serka mascarpone
🧡 ¾ szklanki cukru pudru
🧡 1 łyżeczka cukru wanilinowego
🖤 1 szklanka owoców
( jeżyny, maliny, borówki)
Co kto lubi 😁
PRZYGOTOWANIE 🥀🖤
- szpinak myję, odsączam na dur -
szlaku i delikatnie osuszam ręczni-
kiem papierowym.
- miksuję szpinak z olejem
( szpinak dokładam partiami )
- miksuję jajka z cukrem i cukrem wa
milionowym około 6 minut
- wlewam masę szpinakową
- dodaję otartą skórkę z cytryny
- w dwóch partiach dodaję mąkę
pszenną i mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem do
pieczenia
- delikatnie mieszam całość
Ciasto przelewam do formy o średnicy 20 cm ( okrągłej)
Dno formy wykładam pergaminem.
Nie natłuszczam.
PIECZEMY W 180°C 50-55 minut
Po upieczeniu z blaszki wyjmuję po 10-15 minutach na metalową kratkę.
Ciasto mocno wyrośnie, może też popękać. Nic się nie dzieje 😉💚
Gdy ostygnie zcinam równo wierzch i rodrabniam go na "mech" w miseczce.
Samo ciasto dzielę na 2 równe blaty (jak przy każdym przekładańcu)
🧡 KREM
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaję w 3-4 porcjach mascarpone ubijam około 1 minuty.
Nie przedłużamy ubijania.
Połową kremy wykładam dolny blat.
Dobrze już układać torcik na parterze gdyż potem trudno go przenieść i jest adrenalinka 😄😱😄
W masę można powciskać maliny.
Można. Nie trzeba.
Na krem kolejny blat ciasta.
Kolejną warstwą kremu.
Posypujemy " mchem" tak aby zakryć krem.
Ja zakrywałam też warstwę kremu widoczną z boku.
Mech zdobimy owocami leśnymi według własnego uznania, gustu, itp, itd 😉🥀
Prawda, że wygląda obłędnie 🥀🖤
Całość chłodzimy 8-10 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz