czwartek, 30 kwietnia 2020

Leśny mech 🌲

30.04.2020.(wt.)

Uległam panującej modzie.
Wizualnie zachwyca a jeśli chodzi o smak, to jest to raczej ciasto dla tych którzy nie degustują w ciastach słodkich.
Kaloryczność pominiemy, bo jeśli mało cukru, to tłuszcz jest nośnikiem smaku, a dla równowagi szpinak.

Jak zawsze....
ZAPRASZAM 🥀🖤

                     LEŚNY MECH
                 forest- moss- cake



Składniki na ciasto:

💚 250g szpinaku
💚 ⅔ szklanki oleju
💚 4jajka
💚 ¾ szklanki cukru
💚 1 łyżeczka cukru wanilinowego
💚 1,5 szklanki mąki pszennej
💚 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
💚 2 łyżeczki proszku do pieczenia
💚 otarta skórka z połowy cytryny

Składniki na krem:

🧡 400g śmietany kremówki 36%
🧡 250g serka mascarpone
🧡 ¾ szklanki cukru pudru
🧡 1 łyżeczka cukru wanilinowego

🖤 1 szklanka owoców
    ( jeżyny, maliny, borówki)
    Co kto lubi 😁

PRZYGOTOWANIE 🥀🖤

- szpinak myję, odsączam na dur -
  szlaku i delikatnie osuszam ręczni-
  kiem papierowym.

- miksuję szpinak z olejem
 ( szpinak dokładam partiami )

- miksuję jajka z cukrem i cukrem wa
  milionowym około 6 minut

- wlewam masę szpinakową

- dodaję otartą skórkę z cytryny

- w dwóch partiach dodaję mąkę
  pszenną i mąkę ziemniaczaną
  wymieszaną z proszkiem do
  pieczenia

- delikatnie mieszam całość

Ciasto przelewam do formy o średnicy 20 cm ( okrągłej)
Dno formy wykładam pergaminem.
Nie natłuszczam.

PIECZEMY W 180°C 50-55 minut



Po upieczeniu z blaszki wyjmuję po 10-15 minutach na metalową kratkę.

 Ciasto mocno wyrośnie, może też popękać. Nic się nie dzieje 😉💚

Gdy ostygnie zcinam równo wierzch i rodrabniam go na "mech" w miseczce.

Samo ciasto dzielę na 2 równe blaty (jak przy każdym przekładańcu)


🧡 KREM
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaję w 3-4 porcjach mascarpone ubijam około 1 minuty.
Nie przedłużamy ubijania.

Połową kremy wykładam dolny blat.
Dobrze już układać torcik na parterze gdyż potem trudno go przenieść i jest adrenalinka 😄😱😄

W masę można powciskać maliny.
Można. Nie trzeba.
Na krem kolejny blat ciasta.
Kolejną warstwą kremu.
Posypujemy " mchem" tak aby zakryć krem.
Ja zakrywałam też warstwę kremu widoczną z boku.

Mech zdobimy owocami leśnymi według własnego uznania, gustu, itp, itd 😉🥀

Prawda, że wygląda obłędnie 🥀🖤



Całość chłodzimy 8-10 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz