czwartek, 30 kwietnia 2020

Le艣ny mech 馃尣

30.04.2020.(wt.)

Uleg艂am panuj膮cej modzie.
Wizualnie zachwyca a je艣li chodzi o smak, to jest to raczej ciasto dla tych kt贸rzy nie degustuj膮 w ciastach s艂odkich.
Kaloryczno艣膰 pominiemy, bo je艣li ma艂o cukru, to t艂uszcz jest no艣nikiem smaku, a dla r贸wnowagi szpinak.

Jak zawsze....
ZAPRASZAM 馃馃枻

                     LE艢NY MECH
                 forest- moss- cake



Sk艂adniki na ciasto:

馃挌 250g szpinaku
馃挌 ⅔ szklanki oleju
馃挌 4jajka
馃挌 ¾ szklanki cukru
馃挌 1 艂y偶eczka cukru wanilinowego
馃挌 1,5 szklanki m膮ki pszennej
馃挌 0,5 szklanki m膮ki ziemniaczanej
馃挌 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
馃挌 otarta sk贸rka z po艂owy cytryny

Sk艂adniki na krem:

馃А 400g 艣mietany krem贸wki 36%
馃А 250g serka mascarpone
馃А ¾ szklanki cukru pudru
馃А 1 艂y偶eczka cukru wanilinowego

馃枻 1 szklanka owoc贸w
    ( je偶yny, maliny, bor贸wki)
    Co kto lubi 馃榿

PRZYGOTOWANIE 馃馃枻

- szpinak myj臋, ods膮czam na dur -
  szlaku i delikatnie osuszam r臋czni-
  kiem papierowym.

- miksuj臋 szpinak z olejem
 ( szpinak dok艂adam partiami )

- miksuj臋 jajka z cukrem i cukrem wa
  milionowym oko艂o 6 minut

- wlewam mas臋 szpinakow膮

- dodaj臋 otart膮 sk贸rk臋 z cytryny

- w dw贸ch partiach dodaj臋 m膮k臋
  pszenn膮 i m膮k臋 ziemniaczan膮
  wymieszan膮 z proszkiem do
  pieczenia

- delikatnie mieszam ca艂o艣膰

Ciasto przelewam do formy o 艣rednicy 20 cm ( okr膮g艂ej)
Dno formy wyk艂adam pergaminem.
Nie nat艂uszczam.

PIECZEMY W 180°C 50-55 minut



Po upieczeniu z blaszki wyjmuj臋 po 10-15 minutach na metalow膮 kratk臋.

 Ciasto mocno wyro艣nie, mo偶e te偶 pop臋ka膰. Nic si臋 nie dzieje 馃槈馃挌

Gdy ostygnie zcinam r贸wno wierzch i rodrabniam go na "mech" w miseczce.

Samo ciasto dziel臋 na 2 r贸wne blaty (jak przy ka偶dym przek艂ada艅cu)


馃А KREM
艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaj臋 w 3-4 porcjach mascarpone ubijam oko艂o 1 minuty.
Nie przed艂u偶amy ubijania.

Po艂ow膮 kremy wyk艂adam dolny blat.
Dobrze ju偶 uk艂ada膰 torcik na parterze gdy偶 potem trudno go przenie艣膰 i jest adrenalinka 馃槃馃槺馃槃

W mas臋 mo偶na powciska膰 maliny.
Mo偶na. Nie trzeba.
Na krem kolejny blat ciasta.
Kolejn膮 warstw膮 kremu.
Posypujemy " mchem" tak aby zakry膰 krem.
Ja zakrywa艂am te偶 warstw臋 kremu widoczn膮 z boku.

Mech zdobimy owocami le艣nymi wed艂ug w艂asnego uznania, gustu, itp, itd 馃槈馃

Prawda, 偶e wygl膮da ob艂臋dnie 馃馃枻



Ca艂o艣膰 ch艂odzimy 8-10 godzin.




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz