niedziela, 12 kwietnia 2020

Sernik wielkanocny z polew膮 karmelow膮馃尰馃惀

Pustk臋 mam w g艂owie w tym 馃惀馃尰馃悿przed艣wi膮tecznym zabieganiu lub raczej przed艣wi膮tecznej pr贸bie zatrzymania si臋 馃槅

 A,偶e nie wyobra偶am sobie 艣wi膮t bez sernika, to w艂a艣nie sernik pragn臋 zaprezentowa膰...

 Wbrew pozorom prosty ( jak st贸艂 od bilarda ) i szybki w przygotowaniu. 

Dzi臋ki temu unikniemy przepracowania czerpi膮c przy tym wiele satysfakcji. 

A to ka偶dego do艂adowuje pozytywnie. 

 Kolejn膮 zalet膮 tego sernika jest to, 偶e prezentuje si臋 pi臋knie馃悾 

 Zatem...

 ZAPRASZAM 馃惀馃尰馃惀
 

              SERNIK WIELKANOCNY 馃悾 

 Sp贸d: 

210g ciasteczek owsianych lub ulubionych zbo偶owych, 
50g mi臋kkiego mas艂a 

 Masa serowa: 

1kg twarogu (z wiaderka) 
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 
200 ml krem贸wki 30% 
50g rozpuszczonego mas艂a 
1 opakowanie budyniu 艣mietankowego lub 4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej, 
5 jaj 

 Polewa: 

250g masy kr贸wkowej 
50g pra偶onych orzeszk贸w ziemnych 馃尰
 WSZYSTKIE SK艁ADNIKI POWINNY BY膯 W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 馃尰 

 Sp贸d: 

 Ciastka kruszyny lub miksujemy i 艂膮czymy z mi臋kkim mas艂em. 
 Po po艂膮czeniu sk艂adniki przypominaj膮 mokry piasek na pla偶y 馃槑 馃

Sp贸d tortownicy (21cm) wyk艂adamy pergaminem, starannie dociskamy mas臋 do dna i ch艂odzimy oko艂o 1 godziny w lod贸wce.

 Masa serowa: 

 馃Mas艂o roztapiamy i studzimy.
Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w misce i 艂膮czymy miote艂k膮. 
 馃Nie napowietrzamy masy. 
Unikniemy dzi臋ki temu opadni臋ciu ciasta. 

 馃Pieczemy 60-70 minut w 170°C

 Po upieczeniu sernik ma by膰 spr臋偶ysty i 艣ci臋ty. 

Ocena dla mnie lekko spinaj膮ca, ale uda艂o si臋 馃槅

馃悾 Zostawiamy sernik na 1 godzin臋 w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

 To czas dla nas na oddech, lub malowanie pisanek 馃槈馃檭 

 馃Pra偶ymy na suchej, ciep艂ej patelni orzeszki, lekko solimy je艣li nie mia艂y soli. 

 馃Pilnujemy 偶eby nie przypali膰, rumienimy lekko i r贸wnomiernie馃槑 
馃Studzimy. 

 Gdy serniczek jest ju偶 dobrze wystudzony smarujemy go starannie mas膮 kajmakow膮 i posypujemy wed艂ug w艂asnego pomys艂u orzeszkami. 

 Ch艂odzimy ca艂o艣膰!! To wa偶ne 馃悾馃榿

 Najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu i ch艂odzeniu. Taki charakter 馃榿馃悾馃槈


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz