niedziela, 12 kwietnia 2020

Sernik wielkanocny z polewą karmelową🌻🐥

Pustkę mam w głowie w tym 🐥🌻🐤przedświątecznym zabieganiu lub raczej przedświątecznej próbie zatrzymania się 😆

 A,że nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, to właśnie sernik pragnę zaprezentować...

 Wbrew pozorom prosty ( jak stół od bilarda ) i szybki w przygotowaniu. 

Dzięki temu unikniemy przepracowania czerpiąc przy tym wiele satysfakcji. 

A to każdego doładowuje pozytywnie. 

 Kolejną zaletą tego sernika jest to, że prezentuje się pięknie🐣 

 Zatem...

 ZAPRASZAM 🐥🌻🐥
 

              SERNIK WIELKANOCNY 🐣 

 Spód: 

210g ciasteczek owsianych lub ulubionych zbożowych, 
50g miękkiego masła 

 Masa serowa: 

1kg twarogu (z wiaderka) 
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 
200 ml kremówki 30% 
50g rozpuszczonego masła 
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
5 jaj 

 Polewa: 

250g masy krówkowej 
50g prażonych orzeszków ziemnych 🌻
 WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 🌻 

 Spód: 

 Ciastka kruszyny lub miksujemy i łączymy z miękkim masłem. 
 Po połączeniu składniki przypominają mokry piasek na plaży 😎 🥚

Spód tortownicy (21cm) wykładamy pergaminem, starannie dociskamy masę do dna i chłodzimy około 1 godziny w lodówce.

 Masa serowa: 

 🥚Masło roztapiamy i studzimy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy miotełką. 
 🥚Nie napowietrzamy masy. 
Unikniemy dzięki temu opadnięciu ciasta. 

 🥚Pieczemy 60-70 minut w 170°C

 Po upieczeniu sernik ma być sprężysty i ścięty. 

Ocena dla mnie lekko spinająca, ale udało się 😆

🐣 Zostawiamy sernik na 1 godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

 To czas dla nas na oddech, lub malowanie pisanek 😉🙃 

 🥚Prażymy na suchej, ciepłej patelni orzeszki, lekko solimy jeśli nie miały soli. 

 🥚Pilnujemy żeby nie przypalić, rumienimy lekko i równomiernie😎 
🥚Studzimy. 

 Gdy serniczek jest już dobrze wystudzony smarujemy go starannie masą kajmakową i posypujemy według własnego pomysłu orzeszkami. 

 Chłodzimy całość!! To ważne 🐣😁

 Najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu i chłodzeniu. Taki charakter 😁🐣😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz