A,że nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, to właśnie sernik pragnę zaprezentować...
Wbrew pozorom prosty ( jak stół od bilarda ) i szybki w przygotowaniu.
Dzięki temu unikniemy przepracowania czerpiąc przy tym wiele satysfakcji.
A to każdego doładowuje pozytywnie.
Kolejną zaletą tego sernika jest to, że prezentuje się pięknie🐣
Zatem...
ZAPRASZAM 🐥🌻🐥
Spód:
210g ciasteczek owsianych lub
ulubionych zbożowych,
50g miękkiego masła
Masa serowa:
1kg twarogu (z wiaderka)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
200 ml kremówki 30%
50g rozpuszczonego masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego
lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jaj
Polewa:
250g masy krówkowej
50g prażonych orzeszków ziemnych
🌻
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W
TEMPERATURZE POKOJOWEJ 🌻
Spód:
Ciastka kruszyny lub miksujemy i łączymy z miękkim masłem.
Po połączeniu składniki przypominają mokry piasek na plaży 😎
🥚
Spód tortownicy (21cm) wykładamy
pergaminem, starannie dociskamy masę do dna i chłodzimy około 1 godziny w lodówce.
Masa serowa:
🥚Masło roztapiamy i studzimy.
Wszystkie składniki umieszczamy w
misce i łączymy miotełką.
🥚Nie napowietrzamy masy.
Unikniemy
dzięki temu opadnięciu ciasta.
🥚Pieczemy 60-70 minut w 170°C
Po upieczeniu sernik ma być sprężysty i ścięty.
Ocena dla mnie lekko spinająca, ale udało się 😆
🐣
Zostawiamy sernik na 1 godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
To czas dla nas na oddech, lub malowanie pisanek 😉🙃
🥚Prażymy na suchej, ciepłej patelni
orzeszki, lekko solimy jeśli nie
miały soli.
🥚Pilnujemy żeby nie przypalić,
rumienimy lekko i równomiernie😎
🥚Studzimy.
Gdy serniczek jest już dobrze wystudzony smarujemy go starannie masą kajmakową i posypujemy według własnego pomysłu orzeszkami.
Chłodzimy całość!!
To ważne 🐣😁
Najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu i chłodzeniu.
Taki charakter 😁🐣😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz