A,偶e nie wyobra偶am sobie 艣wi膮t bez sernika, to w艂a艣nie sernik pragn臋 zaprezentowa膰...
Wbrew pozorom prosty ( jak st贸艂 od bilarda ) i szybki w przygotowaniu.
Dzi臋ki temu unikniemy przepracowania czerpi膮c przy tym wiele satysfakcji.
A to ka偶dego do艂adowuje pozytywnie.
Kolejn膮 zalet膮 tego sernika jest to, 偶e prezentuje si臋 pi臋knie馃悾
Zatem...
ZAPRASZAM 馃惀馃尰馃惀
Sp贸d:
210g ciasteczek owsianych lub
ulubionych zbo偶owych,
50g mi臋kkiego mas艂a
Masa serowa:
1kg twarogu (z wiaderka)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
200 ml krem贸wki 30%
50g rozpuszczonego mas艂a
1 opakowanie budyniu 艣mietankowego
lub 4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej,
5 jaj
Polewa:
250g masy kr贸wkowej
50g pra偶onych orzeszk贸w ziemnych
馃尰
WSZYSTKIE SK艁ADNIKI POWINNY BY膯 W
TEMPERATURZE POKOJOWEJ 馃尰
Sp贸d:
Ciastka kruszyny lub miksujemy i 艂膮czymy z mi臋kkim mas艂em.
Po po艂膮czeniu sk艂adniki przypominaj膮 mokry piasek na pla偶y 馃槑
馃
Sp贸d tortownicy (21cm) wyk艂adamy
pergaminem, starannie dociskamy mas臋 do dna i ch艂odzimy oko艂o 1 godziny w lod贸wce.
Masa serowa:
馃Mas艂o roztapiamy i studzimy.
Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w
misce i 艂膮czymy miote艂k膮.
馃Nie napowietrzamy masy.
Unikniemy
dzi臋ki temu opadni臋ciu ciasta.
馃Pieczemy 60-70 minut w 170°C
Po upieczeniu sernik ma by膰 spr臋偶ysty i 艣ci臋ty.
Ocena dla mnie lekko spinaj膮ca, ale uda艂o si臋 馃槅
馃悾
Zostawiamy sernik na 1 godzin臋 w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
To czas dla nas na oddech, lub malowanie pisanek 馃槈馃檭
馃Pra偶ymy na suchej, ciep艂ej patelni
orzeszki, lekko solimy je艣li nie
mia艂y soli.
馃Pilnujemy 偶eby nie przypali膰,
rumienimy lekko i r贸wnomiernie馃槑
馃Studzimy.
Gdy serniczek jest ju偶 dobrze wystudzony smarujemy go starannie mas膮 kajmakow膮 i posypujemy wed艂ug w艂asnego pomys艂u orzeszkami.
Ch艂odzimy ca艂o艣膰!!
To wa偶ne 馃悾馃榿
Najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu i ch艂odzeniu.
Taki charakter 馃榿馃悾馃槈
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz