środa, 24 listopada 2021

TIRAMISU

 24.11.2021, środa

Już dodaję, dodaję Dominiko....

Wiem, że bez TIRAMISU to obyć się nie można.

Jak mogłam... Jak mogłam do tej pory nie uczynić tego ...

Nie zdawałam sobie sprawy, że mamy tyle przepisów, które naprawdę lubimy 👀

Już jest bezpieczny i macie do niego dostęp.

Zapraszam...

              TIRAMISU




Produkty:

* biszkopty podłużne ( najlepiej włoskie) tyle ile potrzeba aby wyłożyć dno naczynia ×2

* 250ml śmietany 30% 

* 500g mascarpone

* 100g cukru pudru

* 2 filiżanki espresso

🌹gorzkie kakao do przypudrowania wierzchu

lub opcjonalnie

🌹maliny i mięta


Działamy kochani!!😄💪


Przygotowujemy espresso.

W misce mieszamy mascarpone z cukrem pudrem.

W naczyniu ( najlepiej wysokim ) ubijamy śmietanę na sztywno.

Ubitą śmietanę dodajemy partiami do kremu z mascarpone i starannie, ale delikatnie łączymy składniki drewnianą łyżką.

Biszkopty namaczamy w kawie.

Lekko - tak aby nabrały kawy, ale żeby nam się nie rozpadły.

Układamy biszkopty w naczyniu tak aby przylegały do siebie.

Wykładamy na nie połowę kremu.

Na kremie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i układamy je w przeciwnym kierunku.

Pokrywamy je pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy kakałem lub malinami i miętą.

Działania twórcze w Waszej głowie i w Waszych rękach.

A ja Wam życzę smacznego.

To kaloryczny deser, ale podzielny więc dzielmy się, przytulajmy się jak biszkopty nasączone szczęściem.

😘

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz