niedziela, 14 listopada 2021

Ciasto chałwowo-czekoladowe bez pieczenia

 14.11.2021, niedziela

Tata poszedł z młodymi na trening. Ja piję sobie tę kafkę niedzielną, no jednak z kawałeczkiem dodatkowych kalorii...

No ale, co zrobić, skoro tak poprawiają nastrój w ten zimny niedzielny poranek 😉🤭😁

A i z Wami, z przyjemnością podzielę się przepisem, gdyż połączenia Duo i Trio są jak petarda!! 

W tym przypadku napewno.

Chałwa, bita śmietana i gorzka 🍫 64%, to rekomenduje!! 😉

 I bez pieczenia!! 

Nie musicie być uzbrojeni w piekarnik a Wasi goście będą zachwyceni 💪

Przyznam - ja się ograniczam... 

Ale przy tym zestawie moja silna wola poległa na kanapie 🤔

ZAPRASZAM 😉😘🥀🖤💃


Ciasto chałwowo-czekoladowe





Spód ciasta:

80g masła

160g herbatników




Krem chałwowy:

500g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

200g chałwy waniliowej

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżka zimnej wody





Mus czekoladowy:

150g gorzkiej czekolady 64%

250ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru






PRZYGOTOWANIE:

🥀Spód

🍁Miksujemy herbatniki.

🍁Masło roztapiamy i starannie łączymy z herbatnikami. 

Spód ma mieć konsystencję mokrego morskiego piasku.

🍁* Rada: jeśli masa jest zbyt sucha dodaję 1 łyżeczkę mleka i ponownie mieszam. Mleko rozmoczy nam ciastka, ułatwi połączenie składników, ale zalecam ostrożność!!

🍁Tortownicę 23-25cm wykładamy pergaminem. Tylko spód. Brzegi możemy wyłożyć kołnierzem cukierniczym. Ja nie posiadam.

🍁Na dno wysypujemy piasek herbatnikowy i rozprowadzamy go równo dociskając łyżką.

🍁Schładzany w lodówce 30 minut


🥀Krem chałwowy

Mascarpone mieszam z cukrem pudrem i pokruszoną drobno chałwą.

Żelatynę mieszam starannie z zimną wodą i odstawiam na 5 minut aby spęczniała.




Następnie naczynie z żelatyną umieszczam w większym naczyniu z ciepłą wodą aby pod wpływem ciepła przyjęła stan ciekły. Mieszam. 

Wyjmuję z wody i dodaję do lekko ogrzanej żelatyny 2 łyżki kremu chałwowego. Starannie mieszam i dodaję w całości do kremu chałwowego.

Po starannym wymieszaniu kremu wykładam go na schłodzony spód z herbatników.




Całość schładzamy.

🥀Krem czekoladowy

W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę.

Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno i dodaję cukier puder. 

Mieszam starannie i ubijając na wysokich obrotach wlewam wąskim strumieniem czekoladę.

Należy się skoncentrować 😁

Mus czekoladowy równo rozprowadzamy na schłodzonym spodzie chałwowym.




Wierzch dowolnie zdobimy. U mnie wiórki z gorzkiej czekolady.

Chłodzimy całość w lodówce. 

Nalepiej całą noc.




Ja nie wytrzymałam 😂🤣😂

Nich endorfinki szaleją jak planety 

🤣😁🤣





A planety... Szaleją,szaleją,szaleją...

I śmieją sie. Śmieją sie. 

Śmieją 🧡💚💙



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz