poniedziałek, 29 listopada 2021

PIERNIKI NA KEFIRZE

 29.11.2021, poniedziałek

Kalendarze Adwentowe już przygotowane?? Nie mogę się już doczekać.

A w Adwencie przecież o to właśnie chodzi...

Czas OCZEKIWANIA przecież 💝🌲💝

Wiecie, że jak spadnie ten pierwszy śnieg , to u nas wypieki.

Zazwyczaj na warsztat idą pierniki.

No i u nas dziś podziwialiśmy pierwsze płatki spokojnie opadające na ziemię.

Zawsze jestem pełna obaw, czy sił mi wystarczy... Ale dziś damy radę mimo gorączki małego, chęci i energii nam nie brakuje 💪🌠😄 

Mimo zimna za oknem u nas zrobi się cieplutko i świątecznie 💝🌲🌠🌲💝


     PIERNIKI NA KEFIRZE

            Wypiek zaiste w świątecznym guście    




Składniki:

❄ 350g kefiru

❄ 1,5 szklanki cukru ( odkładam z tej porcji 3 łyżki cukru na lukier )

❄ 2 jajka

❄ 1 łyżka miodu

❄ 1 łyżka przyprawy do piernika

❄ 3 łyżki oleju

❄1 łyżeczka sody

❄ 4 szklanki mąki


PRZYGOTOWANIE:

Białko z 1 jajka oddzielam do garnuszka i zostawiam na lukier.

Żółtko i 1 jajko ubijam z miodem i cukrem.

Dodaję kefir, olej i przyprawę do piernika i chwilę ubijam.

Stopniowo do masy dodaję przesianą mąkę wymieszaną z sodą.

Zagniatam ciasto 💪 można użyć robota planetarnego.

Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki.



Rozwałkowuję ciasto na grubość 0,5cm na mocno podsypanym mąką blacie.




Pierniczki po upieczeniu są grube i pulchne dlatego sugeruję użycie foremek o większych wymiarach np. duże gwiazdy a nie małe gwiazgki.




 Wycięte pierniczki układam na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.

Piekę w180°C 25 minut

🌲 LUKIER

Ubijam białko z 3 łyżkami cukru, smaruję nim upieczone pierniczki i dopiekam jeszcze 5-10 minut

Pilnujemy czasu pieczenia.

Na mój piekarnik to ciut zadużo. Zawsze muszę być czujna. Nikt i nic ludzkiego czynnika nie zastąpi 🌹



Jeśli pierniczki dotrwają, poczęstujemy nimi Mikołaja.

Świetnie nadają się na 🎁 !! 

SPRAWDZIŁAM 😄🎀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz