17.11.2021, środa
Pierś z kurczaka w potrawce z dyni Moje jesienne zauroczenia
Jesień jest mocno przepleciona melancholią.
Jest kobietą i jest jak kobieta.
Jest barwna, zmienna, zimna, ciepła, naga, pełna życia i opadająca z sił...
Zawsze przykłuwa moją uwagę i skłania do refleksji... Do zatrzymania się nad... Nad wszystkim, co prowadzi do życia, szczęścia, poznania...
Melancholijnie dziś... Zapraszam...
Składniki:
🍂 600 g piersi z kurczaka
🍂 1 cebula pokrojona w kostkę
🍂 1 starta marchewka
🍂 1 szklanka startej dyni
🍂1 łyżeczka papryki słodkiej
🍂 ½ łyżeczki czosnku granulowanego
🍂 ¼ łyżeczki kurkumy
🍂 ½ łyżeczki majeranku
🍂 1 liść laurowy
🍂 Sól i pieprz wg uznania
🍂 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
🍂 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
🍂½ szklanki śmietany kremówki
🍂 natka pietruszki posiekaną do dekoracji
🍂 olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.
Przekładamy do miseczki, doprawiamy i starannie łączymy z przyprawami. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mięsko ma być soczyste. Nie podpiekamy go mocno.
Przekładamy mięsko do miski i na tej samej patelni podsmażany cebulkę marchew i dynię 3-4 minuty.
Mięsko ponownie ląduje na patelni.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, majeranek, sól i pieprz.
Dusimy 10 minut.
Dolewamy śmietankę 30% i mieszamy.
Jeśli chcemy aby konsystencja sosu była kremowa i aksamitna, wówczas blendujemy warzywa zanim dodamy kurczaka.
Doprawiamy wg uznania.
Posypujemy natką.
Podajemy z ryżem, bułeczką paryską lub bułeczką czosnkową.
Smacznego 😘 🍽️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz