środa, 17 listopada 2021

Pierś kurczaka w potrawce z dyni

 17.11.2021, środa


Pierś z kurczaka w potrawce                     z dyni                                     Moje jesienne zauroczenia


Jesień jest mocno przepleciona melancholią. 

Jest kobietą i jest jak kobieta.

Jest barwna, zmienna, zimna, ciepła, naga, pełna życia i opadająca z sił...

Zawsze przykłuwa moją uwagę i skłania do refleksji... Do zatrzymania się nad... Nad wszystkim, co prowadzi do życia, szczęścia, poznania...

Melancholijnie dziś... Zapraszam...

Składniki:

🍂 600 g piersi z kurczaka

🍂 1 cebula pokrojona w kostkę

🍂 1 starta marchewka

🍂 1 szklanka startej dyni

🍂1 łyżeczka papryki słodkiej

🍂 ½ łyżeczki czosnku granulowanego

🍂 ¼ łyżeczki kurkumy

🍂 ½ łyżeczki majeranku

🍂 1 liść laurowy

🍂 Sól i pieprz wg uznania

🍂 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa

🍂 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody

🍂½ szklanki śmietany kremówki

🍂 natka pietruszki posiekaną do dekoracji

🍂 olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.

Przekładamy do miseczki, doprawiamy i starannie łączymy z przyprawami. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 

Mięsko ma być soczyste. Nie podpiekamy go mocno.

Przekładamy mięsko do miski i na tej samej patelni podsmażany cebulkę marchew i dynię 3-4 minuty.

Mięsko ponownie ląduje na patelni.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, majeranek, sól i pieprz.

Dusimy 10 minut. 

Dolewamy śmietankę 30% i mieszamy.

Jeśli chcemy aby konsystencja sosu była kremowa i aksamitna, wówczas blendujemy warzywa zanim dodamy kurczaka.

Doprawiamy wg uznania.

Posypujemy natką.

Podajemy z ryżem, bułeczką paryską lub bułeczką czosnkową.


Smacznego 😘 🍽️

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz