28.05.2021, piątek
Strasznie kapryśna ta wiosna w tym roku.
I tak sobie myślę, że... Taki dzień rozmyślań dzisiaj mam 😁🧡🤍💙
Nie wiem, czy też tak macie, ale mam takie dni, że wszystko mnie cieszy...
🧡 Układanie jajek w koszyczku, bo wiem, że przede mną dużo podròży kulinarnych,
💙 Cieszy - Część mamo! - od drzwi, bo szczęśliwie dotarła do domu 😘
💚 Plany na weekend mimo, że zimny, to przebieram nogami, gdyż czeka na mnie dziewiczy garnek żeliwny na Duszonki - prezent urodzinowy 😘😁😘
💛Cieszą mnie świeżo upieczone bułeczki na kolację, bo wiem, że głodni nie będą...
I tak... Pięknie jest i skromnie bardzo jest, i czuję się dziś lepiej 😁więc w Kuchni w Glanach tańczę 💃🥀🖤
A dziś zapraszam na wiosenne ciasto z rabarbarem na delikatnej piance i kruchym spodzie.
Posty bez zdjęć gdyż coś mi sprzęt padł. Wybaczcie. Dodam niebawem. Taką mam nadzieję.
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Na ciasto potrzebujemy:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 200g zimnego masła lub margaryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
• 4 łyżki cukru pudru
• 5 żòłtek
Ròżowa pianka:
🌸 5 białek w temperaturze pokojowej
🌸 szczypta soli
🌸 ¾ szklanki drobnego cukru
🌸 2 budynie (proszek) malinowe lub wiśniowe
🌸 3 łyżki oleju
🌸 500g rabarbaru
🌸 2 łyżki cukru waniliowego
Działamy 😁💪
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze pulsacyjnie a następnie w trybie ciągłym.
Ciasto możemy też wyrobić kròtko ręcznie, tylko do połączenia składników w zwartą masę.
Dzielimy ciasto na ⅓ i ⅔
Mniejszą część owijamy w woreczek i do zamrażarki 😉
Większą część ciasta wykładamy na blaszce z pergaminem tworząc po bokach niewielki rant. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w 190°C
Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie myjemy rabarbar, odkrajamy końcòwki, kroimy go na 1-2 cm kawałki, zasypujemy cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy. Uff... ☺️
Ubijamy białka na sztywno z solą. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier, budyń i olej.
Wykładamy piankę na całkowicie przestudzony spòd.
Na wierzch pianki wykładamy rabarbar( bez soku ze spodu )
Na warstwę rabarbaru ścieramy ròwnomiernie ciasto z zamrażarki na dużych oczkach jak się domyślacie 😁
Pieczemy to cudo w 190°C 40 minut
Po upieczeniu wykańczamy minimalistycznie oprószając cukrem pudrem 😉
Ja skuszę się jeszcze na gałkę lodòw waniliowych z drobinkami wanili 😁😁😁
No ale, to ciasto wybiera się w podròż 💃🥀🖤 więc może, gdy dotrzemy do celu 😉
Ahoj przygodo, ahoj 🏔️🚗🚦‼️‼️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz