piątek, 28 maja 2021

Ciasto z rabarbarem 🌸

 28.05.2021, piątek

Strasznie kapryśna ta wiosna w tym roku.

I tak sobie myślę, że... Taki dzień rozmyślań dzisiaj mam 😁🧡🤍💙

Nie wiem, czy też tak macie, ale mam takie dni, że wszystko mnie cieszy... 

🧡 Układanie jajek w koszyczku, bo wiem, że przede mną dużo podròży kulinarnych,

💙 Cieszy - Część mamo! - od drzwi, bo szczęśliwie dotarła do domu 😘

💚 Plany na weekend mimo, że zimny, to przebieram nogami, gdyż czeka na mnie dziewiczy garnek żeliwny na Duszonki - prezent urodzinowy 😘😁😘

💛Cieszą mnie świeżo upieczone bułeczki na kolację, bo wiem, że głodni nie będą...

I tak... Pięknie jest i skromnie bardzo jest, i czuję się dziś lepiej 😁więc w Kuchni w Glanach tańczę 💃🥀🖤

A dziś zapraszam na wiosenne ciasto z rabarbarem na delikatnej piance i kruchym spodzie.

Posty bez zdjęć gdyż coś mi sprzęt padł. Wybaczcie. Dodam niebawem. Taką mam nadzieję.

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie 



 

Na ciasto potrzebujemy:

• 2,5 szklanki mąki pszennej

• 200g zimnego masła lub margaryny

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%

• 4 łyżki cukru pudru

• 5 żòłtek

Ròżowa pianka:

🌸 5 białek w temperaturze pokojowej

🌸 szczypta soli

🌸 ¾ szklanki drobnego cukru

🌸 2 budynie (proszek) malinowe lub wiśniowe

🌸 3 łyżki oleju

🌸 500g rabarbaru

🌸 2 łyżki cukru waniliowego


Działamy 😁💪




Wszystkie składniki miksujemy w malakserze pulsacyjnie a następnie w trybie ciągłym.

Ciasto możemy też wyrobić kròtko ręcznie, tylko do połączenia składników w zwartą masę.



Dzielimy ciasto na ⅓ i ⅔

Mniejszą część owijamy w woreczek i do zamrażarki 😉




Większą część ciasta wykładamy na blaszce z pergaminem tworząc po bokach niewielki rant. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.




Pieczemy 15 minut w 190°C

Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie myjemy rabarbar, odkrajamy końcòwki, kroimy go na 1-2 cm kawałki, zasypujemy cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy. Uff... ☺️




Ubijamy białka na sztywno z solą. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier, budyń i olej.




Wykładamy piankę na całkowicie przestudzony spòd. 



Na wierzch pianki wykładamy rabarbar( bez soku ze spodu )




Na warstwę rabarbaru ścieramy ròwnomiernie ciasto z zamrażarki na dużych oczkach jak się domyślacie 😁

Pieczemy to cudo w 190°C 40 minut


Po upieczeniu wykańczamy minimalistycznie oprószając cukrem pudrem 😉

Ja skuszę się jeszcze na gałkę lodòw waniliowych z drobinkami wanili 😁😁😁

No ale, to ciasto wybiera się w podròż 💃🥀🖤 więc może, gdy dotrzemy do celu 😉




Ahoj przygodo, ahoj 🏔️🚗🚦‼️‼️

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz