20.05.2021, czwartek
Taki zimny ten tegoroczny maj...
Mimo to u mnie w kalendarzu to zawsze ciepły 😁 i napięty czas.
Zbliża się Dzień Mamy i to jest powòd na umieszczenie sprawdzonego przepisu.
Skubaniec - inaczej zwany pleśniakiem.
Można w sezonie przygotować je z rabarbarem u mnie wersja z jabłkami.
Ciasto rozpływa się w ustach jest delikatne, ciut pracochłonne, ale warto, zawsze warto. Smak wynagrodzi wszystko. Zatem polecam i tradycyjnie zapraszam 😉
ZDJĘCIE INNYM RAZEM BO CIASTO ZJEDZONO W TRYMIGA 😂🧁🥧
Potrzebujemy:
* 5 jaj w temperaturze pokojowej
* 500g rabarbaru lub 1,5 kg jabłek
* ½ szklanki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu ( można pominąć )
* 250g masła lub margaryny ( zimnej )
* 500g mąki pszennej lub krupczatka
* 1-2 łyżki śmietany gęstej 18% w razie gdy ciasto będzie zbyt suche
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki cacao
* około 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
* szczypta soli
Działamy 💪
Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i przecieramy, gdy trzeba dodajemy cukier i cynamon jeśli lubimy.
Jeśli zamiast jabłek mamy ochotę na rabarbar...
Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki i zasypujemy ½ szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wkrawam zimne masło, dodaję żòłtka i cukier waniliowy wyrabiam ręką lub robotem z końcòwką "łopatka", gdy ciasto jest zbyt suche lub sypkie dodajemy 1-2 łyżki śmietany.
Ubijamy białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, za każdym razem starannie miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i błyszcząca.
Ciasto dzielę na ⅔ i ⅓
Do ⅓ dodajemy cacao i łączymy wyrabiając ręcznie. Schładzamy.
Białe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy.
❗Na tym etapie możemy ciasto zostawić w lodöwce i dalsze etapy przełożyć na kolejny dzień ❗Wòwczas nie ubijamy też piany ❗
Jeśli działamy dalej ... To : wykładamy blaszkę pergaminem, rozgrzewamy piekarnik 180% C
Połowę jasnego ciasta ścieramy na blaszkę tworząc spòd ciasta. Tworzymy niewielki rant. Ciasto dociskamy lekko dłonią, gdzie niegdzie nakłuwamy widelcem i podpiekamy 5-10 minut w 180°C
Lekko. Aby uniknąć zakalca po nałożeniu owocòw lub dżemu.
Lekko podopieczny spòd smaruję dżemem, wykładam jabłka, ścieram na nie kakaowe ciasto, wykładam ubitą pianę i ròwno rozsmarowywuję po powierzchni.
Dzieło uwieńczamy startym jasnym ciastem.
Wstawiamy do piekarnika 😉😁💪
180°C 45 minut PILNUJEMY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz