czwartek, 20 maja 2021

Skubaniec

 20.05.2021, czwartek

Taki zimny ten tegoroczny maj...

Mimo to u mnie w kalendarzu to zawsze ciepły 😁 i napięty czas.

Zbliża się Dzień Mamy i to jest powòd na umieszczenie sprawdzonego przepisu. 

Skubaniec -  inaczej zwany pleśniakiem.

Można w sezonie przygotować je z rabarbarem u mnie wersja z jabłkami.

Ciasto rozpływa się w ustach jest delikatne, ciut pracochłonne, ale warto, zawsze warto. Smak wynagrodzi wszystko. Zatem polecam i tradycyjnie zapraszam 😉


ZDJĘCIE INNYM RAZEM BO CIASTO ZJEDZONO W TRYMIGA 😂🧁🥧


Potrzebujemy:

* 5 jaj w temperaturze pokojowej

* 500g rabarbaru lub 1,5 kg jabłek

* ½ szklanki cukru

* 1 łyżeczka cynamonu ( można pominąć )

* 250g masła lub margaryny ( zimnej )

* 500g mąki pszennej lub krupczatka

* 1-2 łyżki śmietany gęstej 18% w razie gdy ciasto będzie zbyt suche

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki cacao

* około 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

* szczypta soli


Działamy 💪

Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i przecieramy, gdy trzeba dodajemy cukier i cynamon jeśli lubimy.

Jeśli zamiast jabłek mamy ochotę na rabarbar...

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki i zasypujemy ½ szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wkrawam zimne masło, dodaję żòłtka i cukier waniliowy wyrabiam ręką lub robotem z końcòwką "łopatka", gdy ciasto jest zbyt suche lub sypkie dodajemy 1-2 łyżki śmietany.

Ubijamy białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, za każdym razem starannie miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i błyszcząca.

Ciasto dzielę na ⅔ i ⅓

Do ⅓ dodajemy cacao i łączymy wyrabiając ręcznie. Schładzamy.

Białe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy.

❗Na tym etapie możemy ciasto zostawić w lodöwce i dalsze etapy przełożyć na kolejny dzień ❗Wòwczas nie ubijamy też piany ❗

Jeśli działamy dalej ... To : wykładamy blaszkę pergaminem, rozgrzewamy piekarnik 180% C

Połowę jasnego ciasta ścieramy na blaszkę tworząc spòd ciasta. Tworzymy niewielki rant. Ciasto dociskamy lekko dłonią, gdzie niegdzie nakłuwamy  widelcem i podpiekamy 5-10 minut w 180°C

Lekko. Aby uniknąć zakalca po nałożeniu owocòw lub dżemu.

Lekko podopieczny spòd smaruję dżemem, wykładam jabłka, ścieram na nie kakaowe ciasto, wykładam ubitą pianę i ròwno rozsmarowywuję po powierzchni.

Dzieło uwieńczamy startym jasnym ciastem.

Wstawiamy do piekarnika 😉😁💪

180°C 45 minut PILNUJEMY 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz