27.05.2021, czwartek
Nie wiem, czy też tak macie, ale znam osoby uzależnione od bezy. Ja do nich nie należę, ale pod naszym dachem jest kilku zwolennikòw.
Wariacji w tym temacie jest sporo.
Ja proponuję dziś coś prostego. Prostego... I mi beza nie zawsze wychodziła 😁 Nie zniechęcajcie się.
Kilka zasad profilaktycznych i można przyjmować gości.
Zapraszam 🥀💃🖤
1 zasada: białka w temperaturze pokojowej
2 zasada: naczynie w ktòrym ubijamy białka musi być idealnie czyste i suche
3 zasada: do białek nie może się dostać żòłtko!!
4 zasada: pilnujemy bezy, każdy piekarnik ma swoje preferencje.
Niech się nam dama nie spali 🌹
BEZA PAVLOVA
Potrzebujemy:
🌸 6 białek w temperaturze pokojowej około 186g
🌸 300g cukru drobnego
🌸 1 łyżka soku z cytryny
🌸 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
🌸 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
🌸 500 ml śmietany kremówki 30-36%
🌸 1 łyżka cukru waniliowego
🌸 1 łyżka cukru pudru
🌸 300 g ulubionych owoców
U mnie boròwka i truskawka.
🌸 listki mięty z grządki jeśli macie ochotę...
Działamy !!
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C
Ubijamy białka ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana jest sztywna dodajemy mąkę i sok z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia składnikòw.
Prawidłowo przygotowana beza ma być sztywna i szklista. Napewno się uda.
Na pergaminie odrysowujemy okrąg od tależa obiadowego o średnicy 24-25 cm
Układamy pergamin na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika obrysowanym okręgiem do blachy, a na okręgu rozsmarowujemy artystycznie bezę, starając się utrzymać masę w okręgu.
Bezę formujemy tak aby rant był wyższy od środka.
Tworzymy coś na kształt tależa. Wgłębienie wypełnimy dobrodziejstwami po upieczeniu.
Pieczemy bezę w 3 etapach:
150° C 5 minut
130° C 35 minut
110°C 40 minut dosuszamy bezę
Uczulam pilnujemy na każdym etapie.
Bezę zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Dzięki temu pięknie się nam dosuszy.
Krem:
Ubijamy śmietanę, stopniowo dodajemy do niej cukier i maskarpone. Jak chcecie mieć pewność dodajcie śmietan-fix 😉
Wykładamy krem na wystudzoną bezę i wykładamy umyte i osuszone owoce w ilości dowolnej. Możemy udekorować listkami mięty z grządki. Będzię się pięknie prezentować.
I co Wam gwarantuję??
Nie poprzestaniecie na jednej porcji!!!
A co tam 😁😁 SMACZNEGO 💃🖤🥀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz