czwartek, 13 maja 2021

Sernik ze skondensowanym mlekiem

 13.05.2921, czwartek

Takiego sernika jeszcze nie piekłam.

Serniki lubimy i piekę ich całe mnóstwo.

Uważam serniki za wykwintne i godne uwagi.

A ta propozycja jest prostrza od babki piaskowej.

Zapraszam 🥀💃🖤





Sernik ze skondensowanym                       mlekiem

Potrzebujemy:

1kg sera z wiaderka*

5 jaj*

2 budynie śmietankowe bez cukru( proszek )

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego*

sól ( szczypta )

* W temperaturze pokojowej

Działamy 😁

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka mieszamy miotełką z mlekiem skondensowanym, proszkiem budyniowym i serem.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka.

Dodajemy ubite na sztywno białka w dwóch porcjach do masy za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką, miotełką lub silikonową łopatką.

Nie napowietrzaniu masy. Możemy też pozostawić niewielką część chmurek białka niewmiesznych.

Piekarnik nagrzewany do 170°C 

Dno formy tortowej wykładamy pergamianem.

Pieczemy ciasto 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 30 minut.

PILNUJEMY. Gdyż preferencje każdego piekarnika są inne.

Nie spiekamy ciasta.

Prawda, że galopem 😁😁😁 a z domowej cukierni 😁

Warto zakasać rękawki 💪

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz