13.05.2921, czwartek
Takiego sernika jeszcze nie piekłam.
Serniki lubimy i piekę ich całe mnóstwo.
Uważam serniki za wykwintne i godne uwagi.
A ta propozycja jest prostrza od babki piaskowej.
Zapraszam 🥀💃🖤
Sernik ze skondensowanym mlekiem
Potrzebujemy:
1kg sera z wiaderka*
5 jaj*
2 budynie śmietankowe bez cukru( proszek )
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego*
sól ( szczypta )
* W temperaturze pokojowej
Działamy 😁
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka mieszamy miotełką z mlekiem skondensowanym, proszkiem budyniowym i serem.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka.
Dodajemy ubite na sztywno białka w dwóch porcjach do masy za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką, miotełką lub silikonową łopatką.
Nie napowietrzaniu masy. Możemy też pozostawić niewielką część chmurek białka niewmiesznych.
Piekarnik nagrzewany do 170°C
Dno formy tortowej wykładamy pergamianem.
Pieczemy ciasto 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 30 minut.
PILNUJEMY. Gdyż preferencje każdego piekarnika są inne.
Nie spiekamy ciasta.
Prawda, że galopem 😁😁😁 a z domowej cukierni 😁
Warto zakasać rękawki 💪
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz