101.06.2021, wtorek
Dziś dzień dziecka. Zawsze w mojej pamięci WYJĄTKOWY ☺️
Jako mała dziewczynka czekałam na to, czy coś się tego dnia wydarzy... Dziś z wdzięcznością patrzę na własną gromadkę zdumiona jak mają ròżnorodne charaktery i jakimi są barwnymi postaciami.
A że dzieci lubią słodkości, to dziś propozycja bezglutenowego wypieku kuchni szwedzkiej.
Niewielki wypiek z wielkim potencjałem. Doskonale nadający się na piknik na świeżym powietrzu jak i na spotkanie towarzyskie w zaciszu własnej kuchni - a takie lubię najbardziej...
z kubkiem gorącej kawy...
Jeśli lubicie słodkie i proste wypieki, to propozycja właśnie dla Was.
Zapraszam 🥀💃🖤
SANDKAKA.
Szwedzki wypiek bezglutenowy z nutą migdałową i wonią wanili...
Potrzebujemy:
225g masła w temperaturze pokojowej
210g drobnego cukru
1 łyżka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
175g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
40 g płatkòw migdałowych - na wierzch ciasta
Działamy:
Masło ubijamy na puszystą masę.
Dodajemy cukier, wanilię i sòl. Ubijamy około 2 minuty.
Dodajemy do masy kolejno po jednym jajku. Każde następne dodajemy dopiero gdy poprzednie wmiksujemy w masę.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy w trzech partiachach.
Mieszamy i wykładamy masę do foremki tortowej o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy wierzch migdałami.
Pieczemy w 180 °C 45 minut na złoty kolor.
Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy po wyjęciu. Ciasto jest upieczone.
U mnie czas na degustację 😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz