wtorek, 1 czerwca 2021

SANDKAKA🤍

 101.06.2021, wtorek

Dziś dzień dziecka. Zawsze w mojej pamięci WYJĄTKOWY ☺️

Jako mała dziewczynka czekałam na to, czy coś się tego dnia wydarzy... Dziś z wdzięcznością patrzę na własną gromadkę zdumiona jak mają ròżnorodne charaktery i jakimi są barwnymi postaciami.

A że dzieci lubią słodkości, to dziś propozycja bezglutenowego wypieku kuchni szwedzkiej.

Niewielki wypiek z wielkim potencjałem. Doskonale nadający się na piknik na świeżym powietrzu jak i na spotkanie towarzyskie w zaciszu własnej kuchni - a takie lubię najbardziej... 

z kubkiem gorącej kawy...

Jeśli lubicie słodkie i proste wypieki, to propozycja właśnie dla Was.

Zapraszam 🥀💃🖤


              SANDKAKA.                                 

Szwedzki wypiek bezglutenowy z nutą migdałową i wonią wanili...





Potrzebujemy:

225g masła w temperaturze pokojowej

210g drobnego cukru

1 łyżka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią

3 duże jajka w temperaturze pokojowej

175g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

40 g płatkòw migdałowych - na wierzch ciasta 

Działamy:

Masło ubijamy na puszystą masę.

Dodajemy cukier, wanilię i sòl. Ubijamy około 2 minuty.

Dodajemy do masy kolejno po jednym jajku. Każde następne dodajemy dopiero gdy poprzednie wmiksujemy w masę.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy w trzech partiachach. 

Mieszamy i wykładamy masę do foremki tortowej o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy wierzch migdałami.

Pieczemy w 180 °C 45 minut na złoty kolor.



Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy po wyjęciu. Ciasto jest upieczone.

U mnie czas na degustację 😁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz