poniedziałek, 7 czerwca 2021

TORT BLACK and WHITE

 7.06. 2021, poniedziałek

Rozsiadłam się dziś  na ławeczce przed domem i wyciszam serce zanurzając stopy w soczystej, chłodnej trawie...

Kocham wiosnę, tyle w niej nadziei i życia 🥰

Mimo, że serce moje jakieś rozedrgane,wstałam dziś z wielkim apetytem na deser z wyższej pòłki 💪

Czy tort, to dobry pomysł na rozpoczęcie nowego tygodnia? Dla mnie najlepszy.

Dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga wielkich akrobacji, a gwarantuje szał endorfin i jest dobrym towarzystwem do popołudniowej kawki. A taki czas u mnie wskazany. Odrobina przyjemności zawsze mile widziana 😁🤗

ZAPRASZAM 🥀💃🖤

BLACK and WHITE 🥀💃🖤.             Torcik z endorfinami 

Na biszkopt potrzebujemy :

180g mąki tortowej

1łyżeczkę proszku do pieczenia

2 łyżki cacao

4 łyżki wody

4 jajka

200g drobnego cukru

szczyptę soli

KREM

500 ml schłodzonej śmietany 30%

250g schłodzonego serka Mascarpone

4 łyżki cukru

1 Śmietan Fix (niekoniecznie)

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

POLEWA:

100g białej czekolady

50g masła 

1 łyżka cacao

2-3 łyżki mleka

czekoladowe kulki lub inne smakołyki do ozdoby 🐝🐞🦋


START 💪

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cacao.

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy partiami cukier i cierpliwie miksujemy.

Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca

dodajemy pojedynczo żòłtka i wodę.

Wsypujemy suche składniki, całość delikatnie lecz starannie mieszamy szpatułką.

Wykładamy do formy tortowej ( 25 cm ) wyłożonej na dnie pergaminem.

Biszkopt pieczemy 40 minut w 180°C 

Do suchego patyczka.

Studzimy w firmie.

Wykładamy ciasto na deskę do gòry spodem, zdejmujemy pergamin i przecinamy w poprzek na 3 ròwne blaty.

Ja układam gòrny blat na paterze na ktòrej podajé tor.Układam placek na paterze tą stroną, ktòra staniwiła wierzch biszkopta.

KREM:

Ubijamy schłodzoną śmietanę że Śmietaną Fixem, patriami dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Serek Mascarpone dodajemy w trzech porcjach.

SKŁADAMY TORT 🍰🍰

🍰 blat

🍰 warstwa dżemu

🍰 krem

Tę czynność powtarzamy !!

Przykrywamy całość trzecim blatem, lekko dociskamy.

Schładzany w lodòwce 3-4 godziny 🤔😱

POLEWA:

 Składniki umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Lekko studzimy i polewamy tort z wierzchu.

Dowolnie zdobimy, ponownie chłodzimy 1 godzinkę.... To będzie trudne 😁😁

Pażymy kawę, solidny kawałek torcika kroimy  wszystkim łasuchom i cieszymy się chwilą 🤍💚🤍💛🤍❤️🤍🤎🤍💜

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz