Sobota, 05.11.2020.
❄️🎄❄️🎄❄️🎄
Święta mają coś z bajki...
Każdej zimy pisanej od nowa
W oknie puchu kołderka
W każdym sercu iskierka
By ogrzała się noc grudniowa
❄️🎄❄️🎄❄️🎄
Dla mnie to czas niezwykły i naprawdę magiczny. Dajcie się zaprosić... W moje Świąteczne przestrzenie 💃🎄
❄️🎄❄️🎄❄️🎄
Świąteczna Gwiazda Drożdżowa z serem
Alternatywa nie tylko na Święta przyprószone śniegiem.
Okazji do świętowania mamy przecież więcej...
A bynajmniej tego Wam życzę 🥀🖤
Potrzebujemy:
❄️ 430g mąki pszennej
❄️ 7g drożdży instant ( 25g świeżych )
❄️ 180g ciepłego mleka
❄️ 30g masła w temperaturze pokojowej
❄️ 70g drobnego cukru
❄️ 2 żółtka
❄️ szczypta soli
Masa serowa:
🎄 250g twarogu
🎄1 op cukru waniliowego
🎄16g drobnego cukru
🎄 1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dodajemy do dzieży.
Mleko podgrzewamy lekko z masłem.
Temperatura zalecana 35°C
Wlewamy do suchych składników, dodajemy żółtka.
Ciasto wyrabiamy 5 minut.
Używam haka do pizzy lub mieszadła.
Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.
Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na 3 równe części.
Każdą z tych części rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie na okręgi o średnicy 24-25 cm
Dopasowujemy do wielości posiadanej tortownicy.
Ciasto układam na pergaminie, smaruję połową masy serowej.
Na masie serowej układam kolejny placek, który ponownie smarujemy masą serową i przykrywamy kolejnym plackiem.
Przygotowanie masy serowej, to tylko staranne wymieszanie składników.
Przyda się widelec ☺️
Brzegi ciasta dociskamy widelcem ⬇️
Aby osiągnąć ostateczny efekt wizualny, wykrawamy nożem ramiona gwiazdy.
Kroimy ją najpierw na 4, potem na 8 i na 16 ramion.
Podobnie jak pizzę, ale nie do końca.
Nie przez całą powierzchnię okręgu.
Nadajemy kształt gwiazdy.
Wywijamy po dwa końce na zewnątrz 2 razy i sklejamy końcówki.
Powtarzamy, te czynności ze wszystkimi ramionami ☺️
Gwiazdę z papierem przekładamy do tortownicy.
Ja mam sprawę uproszczoną, bo dno mojej tortownicy jest ruchome więc zakładam tylko obręcz i ją domykam.
Gwiazdę z wierzchu smaruję mlekiem.
Można też posmarować rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 30-40 minut w 170° C
Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Pozostaje mi życzyć udanych wypieków, a ten zaproponowany na pewno przypadnie do gustu zabieganym miłośnikom ciasta drożdżowego.
Ja jestem zadowolona 💃🖤🥀
Mmmmmmmmm...
OdpowiedzUsuńPyhota !!!!
Mam nadzieję, że przepis wypróbowany i w boczki nie pójdzie 😉😄
Usuń