piątek, 18 grudnia 2020

Zakwas na barszcz czerwony

 19.12.2020.

Mimo późnej pory. 




Dodam szybciutko istotny przepis.

Jeśli lubicie barszczyk czerwony.

U nas ten wigilijny jest podrasowany zakwasem.

Więc czas już go przygotować.

A zatem. Potrzebujemy niewiele.

* kromka razowego chleba

* 3 obrane ząbki czosnku

* 700-750g buraków

* 1 listek laurowy

* 1 ziarenko pieprzu

* 2 ziarenka ziela angielskiego

* ½ łyżki soli

* przegotowana, ciepła woda 


Wstawiamy zakwas 5 ✋dni przed gotowaniem barszczu.

To ostatni moment, ale można przygotować go znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce.

Do czystego szklanego lub glinianego naczynia wrzucamy czosnek, obrane i pokrojone w plastry buraki, przyprawy.

 Na wierzchu układamy kromkę razowego chleba, ona zorganizuje całą reakcję.

Całość zalewamy ciepłą wodą, tak by zakryła buraczki. 

Całość odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub gazą.

Może garować, więc nie używajcie ulubionej ściereczki




Po 5 dniach zbieramy nalot ( to znak , że zakwas jest gotowy ). 

Przecedzamy zakwas i rozlewany do czystych butelek.

Przechowujemy w lodówce.

Wiecie, że warto się wysilić.

Jeśli chodzi o mnie, każdy barszcz, czy barszczyk uwielbiam.

Ale niektörzy z nas czekają tylko na ten.

Cały rok 🤦 Mają cierpliwość 😂💪



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz