19.12.2020.
Mimo późnej pory.
Dodam szybciutko istotny przepis.
Jeśli lubicie barszczyk czerwony.
U nas ten wigilijny jest podrasowany zakwasem.
Więc czas już go przygotować.
A zatem. Potrzebujemy niewiele.
* kromka razowego chleba
* 3 obrane ząbki czosnku
* 700-750g buraków
* 1 listek laurowy
* 1 ziarenko pieprzu
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* ½ łyżki soli
* przegotowana, ciepła woda
Wstawiamy zakwas 5 ✋dni przed gotowaniem barszczu.
To ostatni moment, ale można przygotować go znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce.
Do czystego szklanego lub glinianego naczynia wrzucamy czosnek, obrane i pokrojone w plastry buraki, przyprawy.
Na wierzchu układamy kromkę razowego chleba, ona zorganizuje całą reakcję.
Całość zalewamy ciepłą wodą, tak by zakryła buraczki.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub gazą.
Może garować, więc nie używajcie ulubionej ściereczki
Po 5 dniach zbieramy nalot ( to znak , że zakwas jest gotowy ).
Przecedzamy zakwas i rozlewany do czystych butelek.
Przechowujemy w lodówce.
Wiecie, że warto się wysilić.
Jeśli chodzi o mnie, każdy barszcz, czy barszczyk uwielbiam.
Ale niektörzy z nas czekają tylko na ten.
Cały rok 🤦 Mają cierpliwość 😂💪
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz