piątek, 18 grudnia 2020

Rolada łososiowa w szpinakowym biszkopcie

 18.12.2020, piątek


      ROLADA ŁOSOSIOWA






Potrzebujemy:

200g wędzonego łososia w plastrach

250g serka śmietankowego lub                            ziołowego

2 łyżki posiekanego koperku

250g świeżego szpinaku lub 350g                       mrożonego

3 duże jajka

⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

* szpinak myjemy i podgrzewamy na         suchej patelni, aż się skurczy. W                 przypadku mrożonego podgrzewamy do         momentu, aż woda dobrze odparuje.

* do przestudzonego szpinaku                     dodajemy 3 żółtka, sól, pieprz, gałkę i     sok z cytryny i miksujemy.

Mrożonego szpinaku nie miksujemy.

* ubijamy 3 białka ze szczyptą soli i           łączymy ze szpinakiem.

* masę wykładam na blachę z                     piekarnika wyłożoną pergaminem.

Proponowana wielkość placka 30/40 

Pieczemy w 180°C 20 minut

Po upieczeniu studzimy.

Ciasto ma być lekko zarumienione, miękkie i elastyczne. Ułatwi nam wówczas rolowanie.

Biszkopt szpinakowy smarujemy serkiem, układamy łososia, posypujemy koperkiem i starannie zwijamy w roladę.

W takiej formie schładzamy i kroimy na 2 cm porcje.

To danie, to propozycja z przedziału dobrze prezentujących się przystawek.

Nie zabiera dużo czasu, nie rujnuje kieszeni.

Jest naprawdę smaczna, a przekonacie się o tym w jeden sposób... Wiecie jaki 💪

SMACZNEGO 😘🥀🖤💃🍷 Lampka wina zalecana dla podkręcenia smaków.

Kubki wasze oszaleją 😳🌍🪐










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz