18.12.2020, piątek
ROLADA ŁOSOSIOWA
Potrzebujemy:
200g wędzonego łososia w plastrach
250g serka śmietankowego lub ziołowego
2 łyżki posiekanego koperku
250g świeżego szpinaku lub 350g mrożonego
3 duże jajka
⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
* szpinak myjemy i podgrzewamy na suchej patelni, aż się skurczy. W przypadku mrożonego podgrzewamy do momentu, aż woda dobrze odparuje.
* do przestudzonego szpinaku dodajemy 3 żółtka, sól, pieprz, gałkę i sok z cytryny i miksujemy.
Mrożonego szpinaku nie miksujemy.
* ubijamy 3 białka ze szczyptą soli i łączymy ze szpinakiem.
* masę wykładam na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem.
Proponowana wielkość placka 30/40
Pieczemy w 180°C 20 minut
Po upieczeniu studzimy.
Ciasto ma być lekko zarumienione, miękkie i elastyczne. Ułatwi nam wówczas rolowanie.
Biszkopt szpinakowy smarujemy serkiem, układamy łososia, posypujemy koperkiem i starannie zwijamy w roladę.
W takiej formie schładzamy i kroimy na 2 cm porcje.
To danie, to propozycja z przedziału dobrze prezentujących się przystawek.
Nie zabiera dużo czasu, nie rujnuje kieszeni.
Jest naprawdę smaczna, a przekonacie się o tym w jeden sposób... Wiecie jaki 💪
SMACZNEGO 😘🥀🖤💃🍷 Lampka wina zalecana dla podkręcenia smaków.
Kubki wasze oszaleją 😳🌍🪐
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz