11.12.2020.( piątek )
Zapiekanka makaronowa z warzywami 🥕🥦🥬
Danie szybkie. Dla mnie ma zalety takie, które mogą być jego wadami dla innych.
Jest KALORYCZNE 👀
Ale tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Co zrobić 😁
Jednak znajdzie tu swoje miejsce, ponieważ są u nas zwolennicy tego typu kalorii.
Działamy 🥕🥦🥬
Potrzebujemy:
400-500 g makaronu
1 opakowanie mieszanki z warzywami
z przyprawami ( ja używam z przyprawą włoską)
szklankę śmietany
½ szklanki keczupu
½ szklanki majonezu
sól i pieprz
25-dag żółtego, tłustego sera
u mnie mozarella
1. Gotujemy makaron w osolonym dobrze wrzątku.
2. Przygotowujemy warzywa na patelnię wg. przepisu podanego na opakowaniu.
Sos:
Do naczynia wlewamy keczup, śmietanę i majonez. Wszystko mieszamy.
Jeśli chcecie można dodać odrobinę soli, pieprz.
Całość mieszamy.
Składniki sosu odmierzamy wg. własnych upodobań. Można dać mniej majonezu, więcej keczupu.
Ważne, żeby sos miał odpowiednią konsystencję i pod wpływem ciepła z piekarnika otulił nam makaron swoim smakiem.
Próbujemy, poszukujemymy, dochodzimy do perfekcji 😉😁
O to chodzi w gotowaniu 💪❤️
Możemy też dodać tabasco 🤫
3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem, na sos wykładamy połowę makaronu i warzyw , posypujemy serem.
Czynność powtarzamy.
Górną warstwą ma być ser.
Całość zapiekamy 20 minut w 180°C
Tuż przed powrotem fanów zapiekanki.
Danie to wymaga podania na ciepło.
Roztopiony nienagannie ser i sos robią tu naprawdę dobrą robotę.
💪🥬💪🥦💪🥕
Zapraszam do stołu 😉😁😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz