14.12.2020,( poniedziałek )
🎄 PIERNIKOWY SERNIK ŚWIĄTECZNY 🎄
💚💛♥️
🎄Kruche ciasto czekoladowe:
❄️ 200g mąki pszennej, typ 650
❄️ 15g kakao
❄️ 5g przyprawy do piernika
❄️ 75g cukru
❄️ 1 opakowanie cukru waniliowego
❄️ 150g margaryny
❄️ 1 żółtko
🎄🎄Spód piernikowy:
❄️180g margaryny ( + do posmarowania blaszki)
❄️ 140g czekolady deserowej
❄️ 100g miodu
❄️ 15g przyprawy do piernika
❄️ 4 jajka
❄️ 40g cukru trzcinowego
❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego
❄️ 125g mąki pszennej tortowej + niewielka ilość do oprószenia blachy
❄️ 20g mąki ziemniaczanej
❄️ 10g proszku do pieczenia
🎄🎄🎄Masa serowa:
❄️1kg twarogu sernikowego
❄️ 150g cukru
❄️ 50g margaryny miękkiej
❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego
❄️ 40g budyniu waniliowego w proszku
❄️ 200 ml śmietany 30%
❄️ 4 jajka
🎄 Dekoracja:
❄️ Cukier puder
💚💛♥️
🎄 Kruche ciasto czekoladowe
Mąkę i kakao przesiewamy + przyprawę do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz margarynę.
Wszystkie składniki wyrabiam w mikserze używając końcówki typu łopatka. W trakcie wyrabiania + żółtko.
Ciasto formujemy w wałek, owijamy folią i chłodzimy 40-50 minut w zamrażarce ❄️❄️
🎄🎄Spód piernikowy:
Margarynę, czekoladę i miód podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy.
Dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy, mieszamy, nie gotujemy!!
Odstawiamy i studzimy do 30 - 35° C
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy z puszystą masą jajeczną i ostudzoną masą czekoladową.
Robi się bajecznie.
Całość wylewamy do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką. Ja używam tortownicy 25 cm.
Pieczemy w 180°C 20 minut
Ciasto studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta. Skrawany i skruszony do osobnego naczynia. Przyda nam się jeszcze 😉
🎄🎄🎄Masa serowa:
Do sera wsypujemy cukier,
cukier wanilinowy,
budyń ( proszek ) i margarynę.
Wyrabiamy za pomocą miksera dodając śmietanę i kolejno po jednym jajku.
Mieszamy do utrzymania gładkiej, jednolitej masy.
Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie.
Ścieramy na tarce - grube oczka - kruche ciasto czekoladowe, mieszamy z okruchami z miseczki i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 180°C 50 minut.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 30 minut.
Dzieło posypujemy cukrem pudrem lub zdobimy wedle natchnienia.
Mimo sporej ilości warstw i sporej treści opisu przygotowania sernik nie jest tak pracochłonny i skomplikowany na jaki wygląda.
Dobra organizacja i chęć podjęcia wyzwania, to SUKCES 🎄💪😇🎄
Powodzenia...
Silent Night, 💚
❄️❄️❄️🎄🎄❄️❄️❄️💛
Holly Night, ♥️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz