poniedzia艂ek, 14 grudnia 2020

PIERNIKOWY SERNIK

 14.12.2020,( poniedzia艂ek )


    馃巹 PIERNIKOWY SERNIK 艢WI膭TECZNY 馃巹

                                  馃挌馃挍♥️




馃巹Kruche ciasto czekoladowe:

❄️ 200g m膮ki pszennej, typ 650

❄️ 15g kakao

❄️ 5g przyprawy do piernika

❄️ 75g cukru

❄️ 1 opakowanie cukru waniliowego

❄️ 150g margaryny

❄️ 1 偶贸艂tko


馃巹馃巹Sp贸d piernikowy:

❄️180g margaryny ( + do posmarowania                    blaszki)

❄️ 140g czekolady deserowej

❄️ 100g miodu

❄️ 15g przyprawy do piernika

❄️ 4 jajka

❄️ 40g cukru trzcinowego

❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego

❄️ 125g m膮ki pszennej tortowej + niewielka        ilo艣膰 do opr贸szenia blachy

❄️ 20g m膮ki ziemniaczanej

❄️ 10g proszku do pieczenia


馃巹馃巹馃巹Masa serowa:

❄️1kg twarogu sernikowego

❄️ 150g cukru

❄️ 50g margaryny mi臋kkiej

❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego

❄️ 40g budyniu waniliowego w proszku

❄️ 200 ml 艣mietany 30%

❄️ 4 jajka


馃巹 Dekoracja:

❄️ Cukier puder

                               馃挌馃挍♥️

馃巹 Kruche ciasto czekoladowe

M膮k臋 i kakao przesiewamy + przypraw臋 do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz margaryn臋.

Wszystkie sk艂adniki wyrabiam w mikserze u偶ywaj膮c ko艅c贸wki typu 艂opatka. W trakcie wyrabiania + 偶贸艂tko.

Ciasto formujemy w wa艂ek, owijamy foli膮 i ch艂odzimy 40-50 minut w zamra偶arce ❄️❄️


馃巹馃巹Sp贸d piernikowy:

Margaryn臋, czekolad臋 i mi贸d podgrzewamy na ma艂ym ogniu. Mieszamy.

Dodajemy przypraw臋 do piernika. Podgrzewamy, mieszamy, nie gotujemy!!

Odstawiamy i studzimy do 30 - 35° C

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋.

M膮k臋 tortow膮, ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia przesiewamy i 艂膮czymy z puszyst膮 mas膮 jajeczn膮 i ostudzon膮 mas膮 czekoladow膮.

Robi si臋 bajecznie.

Ca艂o艣膰 wylewamy do foremki nat艂uszczonej i opr贸szonej m膮k膮. Ja u偶ywam tortownicy 25 cm.

Pieczemy w 180°C 20 minut

Ciasto studzimy i wyr贸wnujemy wierzch ciasta. Skrawany i skruszony do osobnego naczynia. Przyda nam si臋 jeszcze 馃槈


馃巹馃巹馃巹Masa serowa:

Do sera wsypujemy cukier, 

cukier wanilinowy, 

budy艅 ( proszek ) i margaryn臋.

Wyrabiamy za pomoc膮 miksera dodaj膮c 艣mietan臋 i kolejno po jednym jajku.

Mieszamy do utrzymania g艂adkiej, jednolitej masy.

Mas臋 rozprowadzamy na piernikowym spodzie.

艢cieramy na tarce - grube oczka - kruche ciasto czekoladowe, mieszamy z okruchami z miseczki i posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w 180°C 50 minut.

Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami oko艂o 30 minut.

Dzie艂o posypujemy cukrem pudrem lub zdobimy wedle natchnienia.

Mimo sporej ilo艣ci warstw i sporej tre艣ci opisu przygotowania sernik nie jest tak pracoch艂onny i skomplikowany na jaki wygl膮da.

Dobra organizacja i ch臋膰 podj臋cia wyzwania, to SUKCES 馃巹馃挭馃槆馃巹

Powodzenia...

Silent Night, 馃挌

❄️❄️❄️馃巹馃巹❄️❄️❄️馃挍

Holly Night, ♥️










Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz