poniedziałek, 14 grudnia 2020

PIERNIKOWY SERNIK

 14.12.2020,( poniedziałek )


    🎄 PIERNIKOWY SERNIK ŚWIĄTECZNY 🎄

                                  💚💛♥️




🎄Kruche ciasto czekoladowe:

❄️ 200g mąki pszennej, typ 650

❄️ 15g kakao

❄️ 5g przyprawy do piernika

❄️ 75g cukru

❄️ 1 opakowanie cukru waniliowego

❄️ 150g margaryny

❄️ 1 żółtko


🎄🎄Spód piernikowy:

❄️180g margaryny ( + do posmarowania                    blaszki)

❄️ 140g czekolady deserowej

❄️ 100g miodu

❄️ 15g przyprawy do piernika

❄️ 4 jajka

❄️ 40g cukru trzcinowego

❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego

❄️ 125g mąki pszennej tortowej + niewielka        ilość do oprószenia blachy

❄️ 20g mąki ziemniaczanej

❄️ 10g proszku do pieczenia


🎄🎄🎄Masa serowa:

❄️1kg twarogu sernikowego

❄️ 150g cukru

❄️ 50g margaryny miękkiej

❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego

❄️ 40g budyniu waniliowego w proszku

❄️ 200 ml śmietany 30%

❄️ 4 jajka


🎄 Dekoracja:

❄️ Cukier puder

                               💚💛♥️

🎄 Kruche ciasto czekoladowe

Mąkę i kakao przesiewamy + przyprawę do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz margarynę.

Wszystkie składniki wyrabiam w mikserze używając końcówki typu łopatka. W trakcie wyrabiania + żółtko.

Ciasto formujemy w wałek, owijamy folią i chłodzimy 40-50 minut w zamrażarce ❄️❄️


🎄🎄Spód piernikowy:

Margarynę, czekoladę i miód podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy.

Dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy, mieszamy, nie gotujemy!!

Odstawiamy i studzimy do 30 - 35° C

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy z puszystą masą jajeczną i ostudzoną masą czekoladową.

Robi się bajecznie.

Całość wylewamy do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką. Ja używam tortownicy 25 cm.

Pieczemy w 180°C 20 minut

Ciasto studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta. Skrawany i skruszony do osobnego naczynia. Przyda nam się jeszcze 😉


🎄🎄🎄Masa serowa:

Do sera wsypujemy cukier, 

cukier wanilinowy, 

budyń ( proszek ) i margarynę.

Wyrabiamy za pomocą miksera dodając śmietanę i kolejno po jednym jajku.

Mieszamy do utrzymania gładkiej, jednolitej masy.

Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie.

Ścieramy na tarce - grube oczka - kruche ciasto czekoladowe, mieszamy z okruchami z miseczki i posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w 180°C 50 minut.

Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 30 minut.

Dzieło posypujemy cukrem pudrem lub zdobimy wedle natchnienia.

Mimo sporej ilości warstw i sporej treści opisu przygotowania sernik nie jest tak pracochłonny i skomplikowany na jaki wygląda.

Dobra organizacja i chęć podjęcia wyzwania, to SUKCES 🎄💪😇🎄

Powodzenia...

Silent Night, 💚

❄️❄️❄️🎄🎄❄️❄️❄️💛

Holly Night, ♥️










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz