14.12.2020,( poniedzia艂ek )
馃巹 PIERNIKOWY SERNIK 艢WI膭TECZNY 馃巹
馃挌馃挍♥️
馃巹Kruche ciasto czekoladowe:
❄️ 200g m膮ki pszennej, typ 650
❄️ 15g kakao
❄️ 5g przyprawy do piernika
❄️ 75g cukru
❄️ 1 opakowanie cukru waniliowego
❄️ 150g margaryny
❄️ 1 偶贸艂tko
馃巹馃巹Sp贸d piernikowy:
❄️180g margaryny ( + do posmarowania blaszki)
❄️ 140g czekolady deserowej
❄️ 100g miodu
❄️ 15g przyprawy do piernika
❄️ 4 jajka
❄️ 40g cukru trzcinowego
❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego
❄️ 125g m膮ki pszennej tortowej + niewielka ilo艣膰 do opr贸szenia blachy
❄️ 20g m膮ki ziemniaczanej
❄️ 10g proszku do pieczenia
馃巹馃巹馃巹Masa serowa:
❄️1kg twarogu sernikowego
❄️ 150g cukru
❄️ 50g margaryny mi臋kkiej
❄️ 2 opakowania cukru wanilinowego
❄️ 40g budyniu waniliowego w proszku
❄️ 200 ml 艣mietany 30%
❄️ 4 jajka
馃巹 Dekoracja:
❄️ Cukier puder
馃挌馃挍♥️
馃巹 Kruche ciasto czekoladowe
M膮k臋 i kakao przesiewamy + przypraw臋 do piernika, cukier i cukier wanilinowy oraz margaryn臋.
Wszystkie sk艂adniki wyrabiam w mikserze u偶ywaj膮c ko艅c贸wki typu 艂opatka. W trakcie wyrabiania + 偶贸艂tko.
Ciasto formujemy w wa艂ek, owijamy foli膮 i ch艂odzimy 40-50 minut w zamra偶arce ❄️❄️
馃巹馃巹Sp贸d piernikowy:
Margaryn臋, czekolad臋 i mi贸d podgrzewamy na ma艂ym ogniu. Mieszamy.
Dodajemy przypraw臋 do piernika. Podgrzewamy, mieszamy, nie gotujemy!!
Odstawiamy i studzimy do 30 - 35° C
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋.
M膮k臋 tortow膮, ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia przesiewamy i 艂膮czymy z puszyst膮 mas膮 jajeczn膮 i ostudzon膮 mas膮 czekoladow膮.
Robi si臋 bajecznie.
Ca艂o艣膰 wylewamy do foremki nat艂uszczonej i opr贸szonej m膮k膮. Ja u偶ywam tortownicy 25 cm.
Pieczemy w 180°C 20 minut
Ciasto studzimy i wyr贸wnujemy wierzch ciasta. Skrawany i skruszony do osobnego naczynia. Przyda nam si臋 jeszcze 馃槈
馃巹馃巹馃巹Masa serowa:
Do sera wsypujemy cukier,
cukier wanilinowy,
budy艅 ( proszek ) i margaryn臋.
Wyrabiamy za pomoc膮 miksera dodaj膮c 艣mietan臋 i kolejno po jednym jajku.
Mieszamy do utrzymania g艂adkiej, jednolitej masy.
Mas臋 rozprowadzamy na piernikowym spodzie.
艢cieramy na tarce - grube oczka - kruche ciasto czekoladowe, mieszamy z okruchami z miseczki i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 180°C 50 minut.
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami oko艂o 30 minut.
Dzie艂o posypujemy cukrem pudrem lub zdobimy wedle natchnienia.
Mimo sporej ilo艣ci warstw i sporej tre艣ci opisu przygotowania sernik nie jest tak pracoch艂onny i skomplikowany na jaki wygl膮da.
Dobra organizacja i ch臋膰 podj臋cia wyzwania, to SUKCES 馃巹馃挭馃槆馃巹
Powodzenia...
Silent Night, 馃挌
❄️❄️❄️馃巹馃巹❄️❄️❄️馃挍
Holly Night, ♥️

Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz