sobota, 5 grudnia 2020

ŚWIĄTECZNA GWIAZDA DROŻDŻOWA Z SEREM

 Sobota, 05.11.2020.


❄️🎄❄️🎄❄️🎄

Święta mają coś z bajki...

Każdej zimy pisanej od nowa

W oknie puchu kołderka 

W każdym sercu iskierka

By ogrzała się noc grudniowa 

❄️🎄❄️🎄❄️🎄

Dla mnie to czas niezwykły i naprawdę magiczny. Dajcie się zaprosić... W moje Świąteczne przestrzenie 💃🎄

                                             ❄️🎄❄️🎄❄️🎄


        Świąteczna Gwiazda                   Drożdżowa z serem



Alternatywa nie tylko na Święta przyprószone śniegiem.
 Okazji do świętowania mamy przecież więcej...

A bynajmniej tego Wam życzę 🥀🖤

Potrzebujemy:

❄️ 430g mąki pszennej

❄️ 7g drożdży instant ( 25g świeżych )

❄️ 180g ciepłego mleka

❄️ 30g masła w temperaturze pokojowej

❄️ 70g drobnego cukru

❄️ 2 żółtka

❄️ szczypta soli

Masa serowa:

🎄 250g twarogu

🎄1 op cukru waniliowego

🎄16g drobnego cukru

🎄 1 żółtko

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dodajemy do dzieży.
Mleko podgrzewamy lekko z masłem.
Temperatura zalecana 35°C
Wlewamy do suchych składników, dodajemy żółtka.
Ciasto wyrabiamy 5 minut.
Używam haka do pizzy lub mieszadła.
Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.


Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na 3 równe części.

Każdą z tych części rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie na okręgi o średnicy 24-25 cm

Dopasowujemy do wielości posiadanej tortownicy.




Ciasto układam na pergaminie, smaruję połową masy serowej.

Na masie serowej układam kolejny placek, który ponownie smarujemy masą serową i przykrywamy kolejnym plackiem.



Przygotowanie masy serowej, to tylko staranne wymieszanie składników.
Przyda się widelec ☺️

Brzegi ciasta dociskamy widelcem ⬇️



Aby osiągnąć ostateczny efekt wizualny, wykrawamy nożem ramiona gwiazdy.
Kroimy ją najpierw na 4, potem na 8 i na 16 ramion.
Podobnie jak pizzę, ale nie do końca.
Nie przez całą powierzchnię okręgu.


Nadajemy kształt gwiazdy.
Wywijamy po dwa końce na zewnątrz 2 razy i sklejamy końcówki.
Powtarzamy, te czynności ze wszystkimi ramionami ☺️



Gwiazdę z papierem przekładamy do tortownicy.
Ja mam sprawę uproszczoną, bo dno mojej tortownicy jest ruchome więc zakładam tylko obręcz i ją domykam.

Gwiazdę z wierzchu smaruję mlekiem.
Można też posmarować rozbełtanym jajkiem.



Pieczemy 30-40 minut w 170° C

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.




Pozostaje mi życzyć udanych wypieków, a ten zaproponowany na pewno przypadnie do gustu zabieganym miłośnikom ciasta drożdżowego.

Ja jestem zadowolona 💃🖤🥀





2 komentarze: