niedziela, 27 września 2020

PLACEK ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ


 Niedziela, 27.09.2020.

Dziś przepis Mistrza Cukiernictwa Pawła Małeckiego. Pokochałam od pierwszego wyzwania. Dzięki takim wyzwaniom można się rozwijać i odkrywać w prostych przepisach ciekawe techniki, a w bardziej wyrafinowanych, ćwiczyć swoją cierpliwość.

Ten przepis na placek należy do tych pierwszych. Prosty, ale ja jestem zachwycona.

Poczęstujcie się przepisem. Zawsze warto dobrze zacząć dzień.

🍁🥀🍁🥀🍁


                PLACEK ZE                               ŚLIWKAMI  I  BEZĄ



Ciasto:

200g miękkiego masła i niewielka ilość do posmarowania blachy

20g cukru

1opakowanie cukru wanilinowego

6 żółtek

420g mąki tortowej i niewielka ilość do oprószenia blaszki

4g proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru wanilinowego

800g wydrylowanych śliwek węgierek (przepołowionych)




Beza:

6 białek

200g cukru


Ciasto:

Miękkie masło miksuję, stopniowo dodaję cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania masła dodaję pojedyńczo żółtka. Nie przerywam ubijania. Wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Garść kruszonki odkładamy na później.




Przygotowujemy blachę o rozmiarach 34 / 42 cm

Użyłam dużej blachy z piekarnika. U mnie te rozmiary delikatnie się różniły, ale to nie był problem, bo nie miało to wpływu na końcowy efekt.

Blaszkę smaruję cienko miękkim masłem i delikatnie oprószam mąką. Ciasto nakładam równomiernie dużą łyżką, następnie delikatnie dociskam do dna.

 Na całej powierzchni ciasta układam śliwki skórką do dołu i posypuję cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem.






Beza:

Białka ubijamy starannie na sztywno. To ważne. I stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianą tworzymy wzór na cieście. Możemy użyć szprycy lub po prostu łyżki, tyle że zajmie to więcej czasu. ( Moja na szybko skonstruowana szpryca nie zdała egzaminu).

Zaczynamy szprycować od miejsca w rogu blachy, robiąc paski, a następnie paski robimy w poprzek tak, aby powstała kratka.



Wierzch ciasta posypujemy zostawioną wcześniej kruszonką, tak żeby więcej kruszonki było w "okienkach" ze śliwkami.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 190° C  na około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170° C  35 minut.




Na pierwszym etapie pieczenia zbyt mocno zrumieniło mi bezę, więc trzeba pilnować gdyż czas pieczenia zależy od tego jaki mamy piekarnik.

Mimo to efekt końcowy dla mnie był zadowalający a doznania smakowe powalające.

Zatem czas kończyć wpis bo kawa z plackiem czeka. 🌹🍁😁🌹🍁




🍁🍂 Dobrej niedzieli z zapachem cynamonu i świeżo parzonej kawy. 🍂🍁

JESTEM W NIEBIE ... 🥀🖤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz