poniedziałek, 5 października 2020

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI

Poniedziałek, 5.10.2020. 


        CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI

Zainspirował mnie kiedyś ten przepis. Widziałam go w którymś z programów kulinarnych.

Dużo upłynęło czasu zanim sobie o nim przypomniałam. A, że miałam ochotę na lody i miałam niezgrabną porcję śliwek, stwierdziłam, że to jest ten moment.




Deser typowo jesienny, słodki ale przełamany cierpkim owocem z nutką cynamonu i orzechowym smakiem masła.

Coś dla koneserów. 

Ja jestem w swojej bajce.


Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 100g rozpuszczonego masła


Składniki nadzienia:
  • 15 sztuk śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżeczek cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy,usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
W misce łączymy cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. W takiej mieszance obtaczamy śliwki i wykładamy do stosownego naczynia żaroodpornego.
Ja układam jedną warstwę śliwek.




Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C
Odważone masełko rozpuszczam delikatnie w mikrofali, tak aby go nie przegrzać. Ma być w temp. pokojowej.

Do miseczki przesiewam mąkę, dosypuję cukier, wlewam masełko i mieszam starannie łyżeczką tak, aby masełko wchłonęło składniki.

Śliwki z wierzchu zasypujemy kruszonką rozcierając ją w palcach.
Deser jest gotowy do obróbki termicznej. 





Pieczemy około 30-35 minut ( bez termoobiegu ) 
Gdy kruszonka jest lekko zrumieniona Crumble jest gotowe.





Jesienny deser podałam z cudownymi w smaku lodami. 
Program, w którym po raz pierwszy widziałam ten deser, podawano z kleksem kwaśnej śmietany.

Ale jak zawsze zachęcam do własnych aranżacji. Eksperymentując możemy odkryć coś niesamowitego.
A oto chodzi w moim gotowaniu. O struktury, faktury, ale przede wszystkim o smak i przyjemność z gotowania.




Delektujcie się...

Poniedziałek, to też dobry dzień na odrobinę przyjemności!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz