20.09.2020. ( niedziela )
Ciasteczka te świetnie nadają się do kawy, lubiane przez moje pociechy a przeze mnie bardzo. Łatwe w przygotowaniu, co w dzisiejszym zabieganiu jest atutem. Bez konserwantów, pobudzają zmysły i pracę soków żołądkowych. Pachną, smakują i wyglądają.
Upieczecie, to przekonacie się sami.
KRUCHE CIASTECZKA
AROMATYZOWANE SZCZĘŚCIEM
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
200g pokrojonego w kostkę zimnego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta soli
Na wierzch ciasteczek:
białko roztrzepane z 2 łyżkami cukru
200g słonecznika ( może być uprażony na patelni )
lub kolorowe posypki
PRZYGOTOWANIE:
Do dzieży robota przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko, żółtko, śmietanę i sól.
Czyli wszystkie składniki lądują w dzieży. Mieszam do połączenia łopatką lub hakiem do wyrabiania pizzy. U mnie łopatka świetnie dała sobie radę.
Wyrobione ciasto owijam w folię i schładzam godzinę w lodówce lub pozostawiam na całą noc i piekę ciasteczka rano.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 4mm, na podsypanym mąką blacie i wykrawam szklanką o średnicy 7cm ciasteczka.
Układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję ( pędzelkiem ) białkiem i posypuję słonecznikiem, bądź zanurzam w miseczce ze słonecznikiem lekko dociskając tak, aby słonecznik dobrze przywarł do powierzchni wysmarowanej białkiem.
Pieczemy ciasteczka w 180 °C 17 minut bez termoobiegu
Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz