niedziela, 20 września 2020

Kruche ciasteczka

  20.09.2020. ( niedziela )


Ciasteczka te świetnie nadają się do kawy, lubiane przez moje pociechy a przeze mnie bardzo. Łatwe w przygotowaniu, co w dzisiejszym zabieganiu jest atutem. Bez konserwantów, pobudzają zmysły i pracę soków żołądkowych. Pachną, smakują i wyglądają.

Upieczecie, to przekonacie się sami.



                    KRUCHE CIASTECZKA            

         AROMATYZOWANE SZCZĘŚCIEM


 Składniki:

3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki

200g pokrojonego w kostkę zimnego masła lub margaryny

5 łyżek cukru

2 łyżki cukru wanilinowego

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

spora szczypta soli


Na wierzch ciasteczek:

białko roztrzepane z 2 łyżkami cukru

200g słonecznika ( może być uprażony na patelni )

lub kolorowe posypki


PRZYGOTOWANIE:

Do dzieży robota przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko, żółtko, śmietanę i sól.

Czyli wszystkie składniki lądują w dzieży. Mieszam do połączenia łopatką lub hakiem do wyrabiania pizzy. U mnie łopatka świetnie dała sobie radę.

Wyrobione ciasto owijam w folię i schładzam godzinę w lodówce lub pozostawiam na całą noc i piekę ciasteczka rano.

Ciasto rozwałkowuję na grubość 4mm, na podsypanym mąką blacie i wykrawam szklanką o średnicy 7cm ciasteczka.



Układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję ( pędzelkiem ) białkiem i posypuję słonecznikiem, bądź zanurzam w miseczce ze słonecznikiem lekko dociskając tak, aby słonecznik dobrze przywarł do powierzchni wysmarowanej białkiem.

Pieczemy ciasteczka w 180 °C 17 minut bez termoobiegu




Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz