niedziela, 3 maja 2020

Rosół

03.05.2020.(ndz.)

Gdy mam porcję dobrego mięska, świerze warzywa i czas, gotuję zwyczajny, niezwyczajny rosół...

ZAPRASZAM 🥀🖤

                      ROSÓŁ  Z KURY


Potrzebujemy:

2 kg wiejskiego mięsiwa
   ( u mnie kura)
2 duże lub 4 mniejsze marchewki
2 duże pietruszki
spory kawałek selera
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
1 duży por
sól, pieprz
cebula opalona
natka pietruszki
zimna woda

                    Przygotowanie:

Myjemy mięsko i do gara 😁
Warzywa obieramy, myjemy, grubo kroimy i do gara 😁😁
Zalewam zimną wodą na wysokość 2 centymetrów nad składniki.

Odpalamy 🔥 ogień. Malutki.
Gotujemy. Tu czas ma znaczenie.
Gotujemy 3 - 4 godziny.
Ma lekko pyrkać i uwalniać aromaty.

Po 2 godzinach odszumowujemy wywar
( zbieramy ścięte z mięsa białko).

Teraz dodaję ziele angielskie i liść laurowy i przekrojony na pół por i opaloną cebulkę.
Por obieram z pierwszej warstwy i dokładnie myję .
Przykrywam.
Gotuję następne 2 godziny.

Pod koniec gotowania doprawiam według uznania, dodaję natkę pietruszki.

Dla koloru możemy dodać odrobinę kurkumy lub/i słodkiej papryki.
Paprykę dodajemy gdy garnek nie stoi na gazie !!

Gdy wszystko nam odpowiada -
Podajemy 🥀🖤
Ja kroję w kosteczkę marchewkę z rosołu, wykładam na ugotowany makaron, posypuję pokrojoną świeżą natką, zalewam gorącym rosołem.


Obiad!!


Tak ugotowany wywar możemy odcedzić i zamrozić.
Może stać się bazą dla sosów lub bazą takich zup, na które przyjdzie nam ochota😉🍲🍜
            pomidorowa,
            ogórkowa,
            pieczarkowa itp.
🥀🖤  🥀🖤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz