piątek, 15 maja 2020

Dwukolorowe ciasteczka

15.05.2020 (pt.)

Najulubieńsze ciasteczka.

Fajnie, że Was mam 🥀❤️🥀❤️🥀❤️🥀❤️🥀❤️🥀❤️

Bo dzięki temu zaczęłam piec ciasteczka.
Te należą do naszych ulubionych, ulubieniastych, najulubieńszych...

Dlatego ten wpis musi tu się znaleźć 😁🥀❤️
Przyznam się też, że nie ja tym razem byłam tu szefem ale moja DZIELNA DZIEWCZYNA 💙💜💚

Zapraszamy 🥀🖤


         DWUKOLOROWE CIASTECZKA



300g mąki pszennej
100g drobnego cukru
150g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru wanilinowego

WYKONANIE:

Do dzieży przesiewam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodaję pokrojone masło, żółtka, cukier, śmietanę i wyrabiam mieszadłem do połączenia składników.

Dzielimy ciasto na dwie części.
Do jednej wsypuję 🌞 cynamon i kakao.
Do drugiej 🌞 migdały i cukier wanilinowy.


 Zagniatam każde z nich osobno, umieszczam w osobnych woreczkach i schładzam 30 minut w zamrażarce.

Po tym czasie rozwałkowuję na dwa podobnej wielkości prostokąty.
Na białym cieście układam brązowe ciasto i zwijam w rulon.



Ponownie chłodzimy 15 minut.
Ja czasem ten etap pomijam.

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C

Uroczego węża kroimy na 0,5 cm szerokości ciasteczka i układam na blaszce z pergaminem 👍🌻



Już wygląda dobrze jak dla mnie.

Pieczemy 15-18 minut



I zjadamy.

Te upieczone przez cudowną 8- śmio latkę już zjedzone, ale masełko już czeka 😂 więc zaczynamy wszystko od początku 🤣😂🤣


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz