sobota, 2 maja 2020

Pierś w otulinie z ciasta francuskiego

02.05.2020. (sb.)

Miałam ochotę na coś innego niż pierś panierowania. Stąd taka odsłona.
Napewno będę ją jeszcze udoskonalać, bo pomysłów mam sporo. Było smacznie 😁🥀


         Pierś kurczaka w otulinie z
         ciasta francuskiego 🧡


Składniki:
500 g filetów z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól
pieprz
oregano
1 rozbełtane jajko
sos MARINARA
( można użyć dowolnego sosu)
100 g sera Blue

Pierś myję, osuszam, oczyszczam z błon.
Dzielę kotlety na porcje i delikatnie rozbijam.
Doprawiamy z obu stron.
Koniecznie sól i pieprz.
Jeśli chcecie to słodka papryka i oregano.

Rozwijam ciasto francuskie i nacinam z obu stron paseczki.
( Po 2 cm długości, ponad centymetr szerokości, ilość taka sama po obydwu stronach)
Środek pozostawiam na farsz. Jak na zdjęciu 🧡🤔




Środek smaruję sosem MARINARA.
Na tej bazie, która już ciężko pracuje na smak, układam doprawioną pierś a na niej ser typu Blue.


 

Ciasto zawijam ciasno ale niezbyt szczelnie w " warkoczu" aby para miała gdzie uchodzić.

Pierwsze paski ( górny i dolny) zakładamy na siebie a brzeg prawy ciasta sklejamy.

Kolejne paski zakładamy ukośnie,
tak aby powstał warkocz.

Ostatnie paski zakładamy tak jak pierwsze. Na siebie. Sklejamy  lewy brzeg ciasta.


Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem.
Przekładam na blachę razem z pergaminem z ciasta.

Pieczemy w 220°C 20-25 minut

Doglądamy by nie przeoczyć stopnia wypieczenia, który nam odpowiada 🥀😁🧡

Podajemy jako przystawkę lub jako danie główne




Życzę wysokich lotów kulinarnych
🧡🥀🧡🥀🧡😁😁🧡🥀🧡🥀🧡🥀
    Smacznego biesiadowania🥀🖤


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz