9.05.2020.(sb.)
Jest bardzo przez nas lubiany.
Pachnie masłem i ziołami.
Zazwyczaj piekę go na szybko przygotowując dodatki do grilla 😁
A, że maj, słońce i można złapać oddech... To właśnie u nas grill 🥀🖤
DROŻDŻOWY CHLEBEK Z ZIOŁAMI
Składniki:
600 g mąki
2 opakowania drożdży suchych ( po 7 g ) lub 40 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
300 ml wody ciepłej (40°C)
50 ml oliwy
Ziołowe masełko:
100g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanej bazyli
lub zioła jakie lubicie
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
można pominąć jak ktoś nie lubi,
szczypta soli
Do dzieży przesiewam mąkę,
dodaję suche drożdże na środek studzienki z mąki i zalewam połową przygotowanej wody. Dodaję cukier, lekko zasypuję mąką.
Zostawiam na 10 minut.
Po tym czasie wlewam resztę wody, oliwę, sól i wyrabiam hakiem tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
Jeśli zaczyn przygowuję ze świeżych drożdży, rozpuszczam je w ciepłej wodzie, dodaję 2 łyżeczki cukru, mieszam i zostawiam na 15 minut.
Po tym czasie wlewam do ciasta.
Dalej postępujemy jak wyżej.
Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką i czekając przygotowuję ziołowe masełko.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkowuję ciasto na spory prostokąt, który smaruję cienko masłem, zostawiając 1cm z góry bez masła.
Troszkę masła zostawiamy aby posmarować chlebek po upieczeniu
Zwijam ciasto ciasto jak roladę, łączę brzegi, tworząc wianek.
Wianek nacinam co 3 cm ale nie na całej szerokości !!!
Ponacinane części obracam o 90°
Przykrywam. Jeśli mam czas zostawiam na 20 minut, by wyrosło.
Jeśli Wam śpieszno to od razu do pieca na 25 -30 minut 200°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz