wtorek, 9 lutego 2021

Mini pączki z mascarpone

 09.02.2021, wtorek


              Mini Pączki                                    z mascarpone         



                             

Składniki:

250g serka mascarpone w temperaturze                  pokojowej 

250g mąki

2 duże jajka w temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru pudru

1 płaska!! łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 płaska łyżeczka spirytusu lub wódki


500ml oleju do smażenia + odrobinę w osobnym naczyniu do zwilżania rąk

1 łyżka cukru pudru 

1 łyżka cukru.                                                     do obtaczania pączków


Uwagi:

🍩 Olej rozgrzewamy na średnim ogniu do temperatury 180°C w garnku o grubym dnie.

🍩 Jeśli nie mamy profesjonalnego termometru, temperaturę sprawdzany wrzucając odrobinkę ciasta do garnka z olejem. Jeśli wypłynie szybko na wierzch, to znak, że możemy zacząć smażenie.

🍩 Pączki wrzucamy ostrożnie, partiami aby się nie poparzyć i nie obniżyć zbytnio temperatury oleju. Po 10-12 sztuk. W zależności od wielkości garnka.

🍩 Proszku dodajemy dokładnie tyle ile podaje receptura. W innym przypadku pączki będą pękać.

🍩Pączki obracają się same. Gdy będą złote, wybieramy je łyżką cedzakową i osuszamy chwilę na talerzu z ręcznikiem papierowym.

🍩 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:




Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy drewnianą łyżką lub w robocie do połączenia składników.

Pączki formujemy w dłoniach lekko zwilżonych olejem i pieczemy partiami. Zalecana średnica około 2cm.

U mnie były ciut mniejsze. W czasie pieczenia lekko urosną. Pieczemy je około 4 minut.

Po upieczeniu odsączamy i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Przekładamy na paterę.



Bo małe też jest piękne 🥀💃🖤
SMACZNEGO






1 komentarz: