09.02.2021, wtorek
Mini Pączki z mascarpone
Składniki:
250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
250g mąki
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
1 płaska!! łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżeczka spirytusu lub wódki
500ml oleju do smażenia + odrobinę w osobnym naczyniu do zwilżania rąk
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru. do obtaczania pączków
Uwagi:
🍩 Olej rozgrzewamy na średnim ogniu do temperatury 180°C w garnku o grubym dnie.
🍩 Jeśli nie mamy profesjonalnego termometru, temperaturę sprawdzany wrzucając odrobinkę ciasta do garnka z olejem. Jeśli wypłynie szybko na wierzch, to znak, że możemy zacząć smażenie.
🍩 Pączki wrzucamy ostrożnie, partiami aby się nie poparzyć i nie obniżyć zbytnio temperatury oleju. Po 10-12 sztuk. W zależności od wielkości garnka.
🍩 Proszku dodajemy dokładnie tyle ile podaje receptura. W innym przypadku pączki będą pękać.
🍩Pączki obracają się same. Gdy będą złote, wybieramy je łyżką cedzakową i osuszamy chwilę na talerzu z ręcznikiem papierowym.
🍩 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy drewnianą łyżką lub w robocie do połączenia składników.
Pączki formujemy w dłoniach lekko zwilżonych olejem i pieczemy partiami. Zalecana średnica około 2cm.
U mnie były ciut mniejsze. W czasie pieczenia lekko urosną. Pieczemy je około 4 minut.
Po upieczeniu odsączamy i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Przekładamy na paterę.
Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń😝😝😝 😜😜😜