25.02.2021, czwartek
Cantuccini
💚🤍♥️
I tak to właśnie u mnie bywa.
Miałam ochotę coś upiec, a że chlebek na stole już cieszy moje oczy, a do niedzieli cantuccini wytrzyma, to jest to wyjście idealne.
W tym szczególnym okresie przed Wielkanocą ograniczam się 😱
Słodkości tylko na niedzielę 💚🤍♥️
💚 Zapraszam 🤍
Składniki:
💚 300g mąki
🤍 50g mąki migdałowej ( zmielone migdały)
❤️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
💚 2 jaja
🤍 1 żółtko
❤️ 175g cukru
💚 100g grubo pokrojonych migdałów
💚🤍♥️
Do miski wybijamy jajka i 1 żółtko.
Miksujemy z cukrem na kogiel mogiel, przesiewany mąkę, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Nie zapominamy o pokrojonych migdałach.
Całość starannie mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na oprószony mąką blat.
Krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy dwa wałki w miarę możliwości tej samej długości i grubości ( ok 2 cm )
Wykładamy na blachę z pergaminem i pieczemy 25 minut w 175°C
Po upieczeniu studzimy i kroimy ostrym nożem na ukośne " kromeczki "
Jak bułkę paryską. Przy krojeniu się kruszy. Taka jego uroda.
Kromeczki układamy ponownie na blasze i dopiekamy 10-15 minut aż się dosuszą i lekko zrumienią.
PILNUJEMY 👀
Przewracamy na drugą stronę i ponownie lekko rumienimy.
Po upieczeniu studzimy i wykładamy na paterę.
Zajadamy maczając w winie lub ciepłej kawie.
Tak praktykują Włosi. A myślę, że wiedzą co robią 😁
Zatem odpalamy świece, kielichy w dłoń i romantyczny wieczór na bank 😁🍷
A o poranku... ON 😁😘 (bo ktoś tę kawę najlepszą na świecie musi zaparzyć ), mocna kawa, kocyk i Cantuccini 🥰☕
Włoski rarytas 😁💃
💚🤍♥️ 💚🤍♥️. 💚🤍♥️
- Wbrew pozorom przyjemny w przygotowywaniu, nietuzinkowy a prosty przepis.
Kubki smakowe z pewnością będą dopieszczone po włosku 😘🍷
💚🤍♥️. 💚🤍♥️. 💚🤍♥️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz