czwartek, 25 lutego 2021

Cantuccini 馃挌馃♥️

 25.02.2021, czwartek


                   Cantuccini

                      馃挌馃♥️

I tak to w艂a艣nie u mnie bywa. 

Mia艂am ochot臋 co艣 upiec, a 偶e chlebek na stole ju偶 cieszy moje oczy, a do niedzieli cantuccini wytrzyma, to jest to wyj艣cie idealne.

W tym szczeg贸lnym okresie przed Wielkanoc膮 ograniczam si臋 馃槺

S艂odko艣ci tylko na niedziel臋 馃挌馃♥️

馃挌 Zapraszam 馃



Sk艂adniki:

馃挌 300g m膮ki

馃 50g m膮ki migda艂owej ( zmielone migda艂y)

❤️ 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

馃挌 2 jaja

馃 1 偶贸艂tko

❤️ 175g cukru

馃挌 100g grubo pokrojonych migda艂贸w

                           馃挌馃♥️


Do miski wybijamy jajka i 1 偶贸艂tko.


Miksujemy z cukrem na kogiel mogiel, przesiewany m膮k臋, m膮k臋 migda艂ow膮 i proszek do pieczenia. Nie zapominamy o pokrojonych migda艂ach.




Ca艂o艣膰 starannie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 i wyk艂adamy na opr贸szony m膮k膮 blat.

Kr贸tko wyrabiamy ciasto. Formujemy dwa wa艂ki w miar臋 mo偶liwo艣ci tej samej d艂ugo艣ci i grubo艣ci ( ok 2 cm ) 




Wyk艂adamy na blach臋 z pergaminem i pieczemy 25 minut w 175°C

Po upieczeniu studzimy i kroimy ostrym no偶em na uko艣ne " kromeczki " 

Jak bu艂k臋 parysk膮. Przy krojeniu si臋 kruszy. Taka jego uroda.




Kromeczki uk艂adamy ponownie na blasze i dopiekamy 10-15 minut a偶 si臋 dosusz膮 i lekko zrumieni膮.

PILNUJEMY 馃憖

Przewracamy na drug膮 stron臋 i ponownie lekko rumienimy.

Po upieczeniu studzimy i wyk艂adamy na pater臋.




Zajadamy maczaj膮c w winie lub ciep艂ej kawie.

Tak praktykuj膮 W艂osi. A my艣l臋, 偶e wiedz膮 co robi膮 馃榿

Zatem odpalamy 艣wiece, kielichy w d艂o艅 i romantyczny wiecz贸r na bank 馃榿馃嵎

A o poranku... ON 馃榿馃槝 (bo kto艣 t臋 kaw臋 najlepsz膮 na 艣wiecie musi zaparzy膰 ), mocna kawa, kocyk i Cantuccini 馃グ☕

W艂oski rarytas 馃榿馃拑

馃挌馃♥️  馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️

  • Wbrew pozorom przyjemny w przygotowywaniu, nietuzinkowy a prosty przepis.

Kubki smakowe z pewno艣ci膮 b臋d膮 dopieszczone po w艂osku 馃槝馃嵎


                 馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️

 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz