czwartek, 25 lutego 2021

Cantuccini 💚🤍♥️

 25.02.2021, czwartek


                   Cantuccini

                      💚🤍♥️

I tak to właśnie u mnie bywa. 

Miałam ochotę coś upiec, a że chlebek na stole już cieszy moje oczy, a do niedzieli cantuccini wytrzyma, to jest to wyjście idealne.

W tym szczególnym okresie przed Wielkanocą ograniczam się 😱

Słodkości tylko na niedzielę 💚🤍♥️

💚 Zapraszam 🤍



Składniki:

💚 300g mąki

🤍 50g mąki migdałowej ( zmielone migdały)

❤️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

💚 2 jaja

🤍 1 żółtko

❤️ 175g cukru

💚 100g grubo pokrojonych migdałów

                           💚🤍♥️


Do miski wybijamy jajka i 1 żółtko.


Miksujemy z cukrem na kogiel mogiel, przesiewany mąkę, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Nie zapominamy o pokrojonych migdałach.




Całość starannie mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na oprószony mąką blat.

Krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy dwa wałki w miarę możliwości tej samej długości i grubości ( ok 2 cm ) 




Wykładamy na blachę z pergaminem i pieczemy 25 minut w 175°C

Po upieczeniu studzimy i kroimy ostrym nożem na ukośne " kromeczki " 

Jak bułkę paryską. Przy krojeniu się kruszy. Taka jego uroda.




Kromeczki układamy ponownie na blasze i dopiekamy 10-15 minut aż się dosuszą i lekko zrumienią.

PILNUJEMY 👀

Przewracamy na drugą stronę i ponownie lekko rumienimy.

Po upieczeniu studzimy i wykładamy na paterę.




Zajadamy maczając w winie lub ciepłej kawie.

Tak praktykują Włosi. A myślę, że wiedzą co robią 😁

Zatem odpalamy świece, kielichy w dłoń i romantyczny wieczór na bank 😁🍷

A o poranku... ON 😁😘 (bo ktoś tę kawę najlepszą na świecie musi zaparzyć ), mocna kawa, kocyk i Cantuccini 🥰☕

Włoski rarytas 😁💃

💚🤍♥️  💚🤍♥️. 💚🤍♥️

  • Wbrew pozorom przyjemny w przygotowywaniu, nietuzinkowy a prosty przepis.

Kubki smakowe z pewnością będą dopieszczone po włosku 😘🍷


                 💚🤍♥️. 💚🤍♥️. 💚🤍♥️

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz