25.02.2021, czwartek
Cantuccini
馃挌馃♥️
I tak to w艂a艣nie u mnie bywa.
Mia艂am ochot臋 co艣 upiec, a 偶e chlebek na stole ju偶 cieszy moje oczy, a do niedzieli cantuccini wytrzyma, to jest to wyj艣cie idealne.
W tym szczeg贸lnym okresie przed Wielkanoc膮 ograniczam si臋 馃槺
S艂odko艣ci tylko na niedziel臋 馃挌馃♥️
馃挌 Zapraszam 馃
Sk艂adniki:
馃挌 300g m膮ki
馃 50g m膮ki migda艂owej ( zmielone migda艂y)
❤️ 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
馃挌 2 jaja
馃 1 偶贸艂tko
❤️ 175g cukru
馃挌 100g grubo pokrojonych migda艂贸w
馃挌馃♥️
Do miski wybijamy jajka i 1 偶贸艂tko.
Miksujemy z cukrem na kogiel mogiel, przesiewany m膮k臋, m膮k臋 migda艂ow膮 i proszek do pieczenia. Nie zapominamy o pokrojonych migda艂ach.
Ca艂o艣膰 starannie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 i wyk艂adamy na opr贸szony m膮k膮 blat.
Kr贸tko wyrabiamy ciasto. Formujemy dwa wa艂ki w miar臋 mo偶liwo艣ci tej samej d艂ugo艣ci i grubo艣ci ( ok 2 cm )
Wyk艂adamy na blach臋 z pergaminem i pieczemy 25 minut w 175°C
Po upieczeniu studzimy i kroimy ostrym no偶em na uko艣ne " kromeczki "
Jak bu艂k臋 parysk膮. Przy krojeniu si臋 kruszy. Taka jego uroda.
Kromeczki uk艂adamy ponownie na blasze i dopiekamy 10-15 minut a偶 si臋 dosusz膮 i lekko zrumieni膮.
PILNUJEMY 馃憖
Przewracamy na drug膮 stron臋 i ponownie lekko rumienimy.
Po upieczeniu studzimy i wyk艂adamy na pater臋.
Zajadamy maczaj膮c w winie lub ciep艂ej kawie.
Tak praktykuj膮 W艂osi. A my艣l臋, 偶e wiedz膮 co robi膮 馃榿
Zatem odpalamy 艣wiece, kielichy w d艂o艅 i romantyczny wiecz贸r na bank 馃榿馃嵎
A o poranku... ON 馃榿馃槝 (bo kto艣 t臋 kaw臋 najlepsz膮 na 艣wiecie musi zaparzy膰 ), mocna kawa, kocyk i Cantuccini 馃グ☕
W艂oski rarytas 馃榿馃拑
馃挌馃♥️ 馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️
- Wbrew pozorom przyjemny w przygotowywaniu, nietuzinkowy a prosty przepis.
Kubki smakowe z pewno艣ci膮 b臋d膮 dopieszczone po w艂osku 馃槝馃嵎
馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️. 馃挌馃♥️
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz