31.08.2021, wtorek ( jeszcze 馃槈 )
Mam chwilk臋 jeszcze przed jutrzejszym startem i powrotem czeladzi do szk贸艂.
Wi臋c szybciutko - wpis na bu艂eczk臋 z gotowanych ziemniak贸w 馃馃
Zapraszam 馃馃枻馃拑
Bagietka z gotowanymi ziemniakami
Sk艂adniki:
3 - 4 ugotowane ziemniaki
m膮ka ile zabierze ciasto
dro偶d偶e 25g*
cukier ½ 艂y偶eczki*
ciep艂a woda 1 szklanka*
oliwa 2 艂y偶ki*
s贸l 1-2 艂y偶eczki*
Jest haczyk - sk艂adniki dodajemy na oko, podane proporcje s膮 przybli偶one.
Konsystencja ciasta zalecana jest lu藕na, ale na tyle aby uda艂o si臋 uformowa膰 bagietk臋 na szeroko艣膰 blaszki z piekarnika.
Nie zniech臋cajcie si臋.
Dzia艂amy:
Dro偶d偶e rozpuszczamy w ciep艂ej wodzie, dodajemy pozosta艂e sk艂adniki ( przeci艣ni臋te przez prask臋 ugotowane ziemniaki - u mnie z dnia poprzedniego) , ca艂o艣膰 kr贸tko mieszam i odstawiam na ½ godziny.
Dzielimy ciasto na porcje i na podsypanym m膮k膮 blacie formujemy rustykalne bagietki o przypadkowym kszta艂cie. Nie musz膮 by膰 idealne.
Pieczemy 30 - 40 minut w 200°C
No i mam 3 sztuki.
2 sztuki znikn臋艂y natychmiast, bo kto艣 wbiega艂 i wybiega艂 z kuchni a myszy nie zidentyfikowano 馃榿馃悁馃悁
U Was mog膮 by膰 4!!
To wasza koncepcja馃挭馃
❗* sk艂adniki dodajemy tu na wyczucie
gramatury poda艂am przybli偶one.❗
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz