31.08.2021, wtorek
Gdy oglądam zdjęcia na swoim telefonie robię się głodna. Dziś u mnie w głowie pomysły makaronowe, bo uwielbiamy. Poza tym szybko, smacznie i... Zimno 😑
Słota za oknem, jesień, czy co... Niedowierzam. ( takie plany na dziś, by wszystkich domowników zadowolić. Przepis... Innym razem). Wybaczcie 😁🍜
Aby się rozgrzać upiekłam rano bagietki z ziemniaków. Smutna pozostałość z poprzedniego dnia 😉 której nadaję nowe życie.
Trzeba być oszczędnym 🤍🖤🤍
A dzisiejsza propozycja. Mączna. Włoska. Szybka. Smaczna. Zapraszam 🥀🖤💃
Focaccia
SKŁADNIKI:
½ kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
350g wody
50g oliwy
700g mąki
gruba sól ( jeśli macie )
PRZYGOTOWANIE:
🍂 przygotowujemy zaczyn🍂
drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (37-39°C), dodajemy cukier. Mieszamy by się wszystko rozpuściło.
Z apteczną precyzją bezpośrednio do zaczynu odważmy pozostałe składniki.
🍂 Wyrabiamy ciasto około 5 minut (u mnie robot i hak się dogadują)🍂
🍂 odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosło ⬆️
Przyznam, że nie zawsze tak robię 🍂
Wykładamy ciasto na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i formuję placek dłońmi na grubość około 1-2 cm, posypuję wierzch grubą solą.
Piekę w 180°C 25 minut.
Podajé jako dodatek do zup, świetnie sprawdza się na grillu. U nas wszechobecna 😊🤫
Świetny wypiek. Wystarczy odrobina twórczej inspiracji. Czasem dodaję do ciasta posiekane zioła, pomidorki koktajlowe. Czasem zadowalam się muśnięciem oliwy.
Na co kto ma ochotę 🧡💛💚
I od razu zrobiło się cieplej 😁🍂🔥🍂😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz