środa, 6 października 2021

Chlebek na zaczynie drożdżowym 🍞

 6.10.2021, środa

Czas ucieka, życie czeka!!

Żeby to życie uprzyjemnić zapraszam na chlebek, którego przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę, co sprawdza się jeśli zorientujecie się wieczorem, że chlebka brak i chętnych brak, co by ten chlebek rano kupili 😊

Zapraszam 🥀🖤


Chlebek na zaczynie drożdżowym 🍞




🍞 kg mąki pszennej

🍞 1 litr ciepłej wody

🍞 50g świeżych drożdży

🍞 2-3 łyżeczki soli

🍞 2 łyżki cukru

🍞 4 łyżki octu

🍞 słonecznik, płatki owsiane 

        ( U mnie 2 garści )

DZIAŁAMY

Wlewamy wodę do dzieży,

wyruszamy drożdże, dosypujemy cukier i mieszamy.

Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Na końcu dodajemy ocet.

Gotowe 💪

Ciasto ma żadką konsystencję 😊

Rozlewany w miarę równe porcje ciasta do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem i pieczemy 1h w 190°C 

Po tym czasie wyjmujemy, studzimy na kratce i przykrywamy czystą lnianą lub bawełnianą ściereczką.




Chlebek gdy jest świeży lekko się kruszy.

Ja osobiście wolę go na drugi, trzeci dzień. Idealny jest wtedy na przygotowanie cieniutkich, pysznych kanapek 🍞😊

Ja lubię kiedy ciepło piekarnika ogrzewa serce domu, zapach chleba unosi się gdy wstawiam pranie, bądź po całym dniu kładę się spać wiedząc, że ONI ❤️🧡💛💚💙💜🤎🖤 nie wyjdą z domu głodni.

 To cenne i ważne 🌸🍂🤍

Smacznych kanapeczk Wam 😁💪

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz