6.10.2021, środa
Czas ucieka, życie czeka!!
Żeby to życie uprzyjemnić zapraszam na chlebek, którego przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę, co sprawdza się jeśli zorientujecie się wieczorem, że chlebka brak i chętnych brak, co by ten chlebek rano kupili 😊
Zapraszam 🥀🖤
Chlebek na zaczynie drożdżowym 🍞
🍞 kg mąki pszennej
🍞 1 litr ciepłej wody
🍞 50g świeżych drożdży
🍞 2-3 łyżeczki soli
🍞 2 łyżki cukru
🍞 4 łyżki octu
🍞 słonecznik, płatki owsiane
( U mnie 2 garści )
DZIAŁAMY
Wlewamy wodę do dzieży,
wyruszamy drożdże, dosypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Na końcu dodajemy ocet.
Gotowe 💪
Ciasto ma żadką konsystencję 😊
Rozlewany w miarę równe porcje ciasta do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem i pieczemy 1h w 190°C
Po tym czasie wyjmujemy, studzimy na kratce i przykrywamy czystą lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Chlebek gdy jest świeży lekko się kruszy.
Ja osobiście wolę go na drugi, trzeci dzień. Idealny jest wtedy na przygotowanie cieniutkich, pysznych kanapek 🍞😊
Ja lubię kiedy ciepło piekarnika ogrzewa serce domu, zapach chleba unosi się gdy wstawiam pranie, bądź po całym dniu kładę się spać wiedząc, że ONI ❤️🧡💛💚💙💜🤎🖤 nie wyjdą z domu głodni.
To cenne i ważne 🌸🍂🤍
Smacznych kanapeczk Wam 😁💪
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz