艣roda, 24 lutego 2021

Babka marmurkowa 馃嵁

 24.02.2021, 艣roda


              馃嵁 Babka piaskowa  馃嵁                            Mniamu艣na i wilgotna

           Idealna babuszka

                                馃挌馃枻馃



馃嵁1,5 szklanki m膮ki pszennej

馃嵁0,5 szklanki m膮ki ziemniaczanej

馃嵁1 szklanka cukru

馃嵁1 cukier wanilinowy

馃嵁2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

馃嵁2 艂y偶ki kakao

馃嵁5 jaj 

馃嵁250g margary ( roztopionej, gor膮cej)


Jajka cierpliwie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Gdy masa stanie si臋 puszysta, dobrze napowietrzona i delikatnie straci na intensywno艣ci 偶贸艂tego koloru, stopniowo dodajemy przesian膮 m膮k臋 i proszek do pieczenia i ci膮gle ubijaj膮c dolewamy roztopion膮, gor膮c膮 margaryn臋.

Ca艂o艣膰 miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

馃嵁 Przygotowujemy foremk臋 keks贸wk臋 lub je艣li macie ochot臋 to form臋 do baby w ulubionym przez Was kszta艂cie 馃嵁

*Smarujemy cienko mas艂em lub margaryn膮 i opruszamy m膮k膮.

* Mo偶na form臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

馃嵁 Do foremki wylewamy ⅔ obj臋to艣ci ciasta a do pozosta艂ej dodajemy cacao, mieszamy, wylewamy esy floresy na warstw臋 bia艂膮.

馃嵁 Babuszk臋 pieczemy w 180°C 45 minut

Sprawdzamy patyczkiem, bo bywa zdradliwa 馃槀 

Gdy po wyj臋ciu patyczek jest suchy, wypiek uznajemy za gotowy 馃挭, no nie do spo偶ycia 馃槈 troszeczk臋 musi przestygn膮膰.

W prostocie zdobimy posypuj膮c cukrem pudrem.



Idealny wypiek je艣li mamy zapotrzebowanie na cukier. Do herbatki jest idealna. Pieczemy j膮 od lat. Jeden z pierwszych wpis贸w w moim zeszycie, kt贸ry ma ju偶 22 lata je艣li dobrze licz臋 godziny i lata 馃榿馃拑馃嵁

Ale to nie ma wi臋kszego znaczenia.

Po prostu upieczecie do popo艂udniowej herbatki z cytryn膮. 馃挌馃枻馃

Przytulam 馃グ







1 komentarz: