czwartek, 8 maja 2025

NAAN BREAD 🥐


 Kto zna mnie choć trochę, wie, że nie ograniczam się do tego, co lokalne.

Nie mam możliwości żeby podróżować 😊 ale 

podróże kulinarne rekompensują smakowicie te niedostatki 💃🪽

Dziś zapraszam na chlebek, który dobrze się komponuje z zupami i wypadami na łono natury.

Piknik, grill, kąpiele w rwących lub całkiem zacisznych miejscach

Sprawdzają się zawsze i wszędzie!!

Dla tych, co lubią PALCE LIZAĆ 😁


           NAAN BREAD




Składniki:

180ml ciepłej wody

100ml jogurtu ( dla kruchości )

2i¼ łyżeczki drożdży instant 

310g mąki pszennej ( 60g z tej porcji dodajemy gdy jest to konieczne )

½ łyżeczki soli 

2 łyżki oleju roślinnego 


Przygotowanie:

🥐 Odważam do miski lub dzieży 250g mąki, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ręką lub mieszadłem.

W razie potrzeby dosypuję pozostałą mąkę.

Ja zazwyczaj dosypuję całość plus dodaję mąki tyle żeby ciasto było gładkie i nie przyklejało się do dłoni, ale żeby zachowało puszystość i aksamitną delikatność.

🥐 Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.

Przyda się lniana ściereczka lub folia spożywcza

🥐 Po upływie tego czasu wyjmuję ciasto na podsypany mąką blat, dzielę na 6 części.

🥐 Każdy kawałek delikatnie rozwałkowuję na placki około 23 cm i 6mm grubości

🥐Rozgrzewamy na mocnym ogniu patelnię i pieczemy podpłomyki zobu stron na suchej patelni po ok 90"

Podpłomyki pięknie tu i tam powinny być zarumienione 😊

Prawda, że prostota sama się broni?

Ja jeszcze smaruję podpłomyki z jednej strony roztopionym masłem z odrobiną granulowanego czosnku i posypuję delikatnie solą.

Rwiemy podpłomyki i zajadamy.

SMACZNEGO 🫶


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz