czwartek, 24 kwietnia 2025

Wielkanocna przystawka 馃尶馃悾馃尶

 艢wi臋ta, 艣wiata i po...

Nie dla mnie 馃榿

Szcz臋艣liwie okres wielkanocny pi臋knie rozci膮ga si臋 w czasie przyozdobiony bogactwem i pi臋knem natury 馃尶馃馃尶馃馃尶

Kocham ten czas. Im jestem starsza, tym bardziej go doceniam.

Zatrzymuj臋 si臋, ogl膮dam, rejestruj臋 zapachy, kolory i oddech 艂api臋...

Taki g艂臋boki 馃 Daj膮cy 偶ycie 馃晩️

I tak to ze mn膮 od lat jest, 偶e to czego nie zrobi臋 na 艣wi臋ta, bo nie mo偶liwym jest zrealizowanie weny w 100% nadrabiam w okresie eksplozji wiosenno-wielkanocnej 馃榿馃挭馃


           Wiosenna przystawka

    Jajeczka w sosie niebanalnym

                 馃尶馃馃馃悾馃馃尶


Potrzebujemy:

馃 6 jaj

馃 200g korniszon贸w

馃 200g marynowanych pieczarek

馃 1 czerwon膮 cebulk臋 du偶膮

馃 400g jogurtu naturalnego 

馃 4 艂y偶ki majonezu 

馃 1 艂y偶ka musztardy sto艂owej

馃 s贸l i pieprz do smaku 

馃 szczypiorek do dekoracji 


Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu studzimy w lodowatej wodzie i obieramy.

Kroimy na po艂贸wki 

2. Og贸rki, pieczarki i cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋 

3. W naczyniu umieszczamy: jogurt,majonez i mysztard臋, ca艂o艣膰 mieszamy 

4. Do sosu dodajemy pokrojone sk艂adniki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem 

5. Sos przek艂adamy na elegancki p贸艂misek, uk艂adamy jajka 偶贸艂teczkiem do g贸ry.

6. Ca艂o艣膰 posypujemy posiekanym szczypiorkiem

7. Sch艂adzamy w lod贸wce przed podaniem


Ja zabezpieczam foli膮 spo偶ywcz膮 aby nie obesch艂y jajka.


S.m.a.cz.n.e.g.o.

 馃尶馃馃悾馃馃尶


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz