To jest wpis w klimacie 🌲Świątecznym 🌲💃🌲
Gości u nas wiele gwiazd 😁 z różnymi masami, które nadają tego wyjątkowego, konkretnego charakteru.
Dzisiejsza propozycja tak przypadła nam do gustu, że mimo rozebranej już choinki niestrudzenie i zapałem przygotowujemy masę i wałkujemy placki.
Gwiazda palce lizać!!
Znika kilka minut po wyjściu z pieca!!
A, że lubię jak im smakuje, to posyłam aby innym też smakowało 💃😁🩵🤍💚
CIASTO DROŻDŻOWE:
* 450g mąki pszennej
* 80g masła (rozpuszczonego)
* 70g cukru
* 1 jajko
* 180ml mleka (ciepłego)
* 30g świeżych drożdży
* szczypta soli
Przygotowanie:
Odważam do dzieży mąkę.
Podgrzewam mleko (39°C), do mleka wkruszam drożdże i dodaję 2 łyżki cukru.
Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże popracowały.
Rozpuszczamy masło ( nie może być gorące! )
Jajko ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję do mąki. Wlewam zaczyn zaczyn, sól.
Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na godzinę aby urosło.
Przykrywamy bawełnianą, czystą ściereczką lub zamykamy szczelnie folią spożywczą.
Ciasto rośnie, drożdże szaleją a my przygotowujemy masę 😁
MASA SEROWO - BUDYNIOWA
* 1szklaka mleka
* 1 budyń śmietankowy (40g)
* 250g sera białego (zblendowanego)
* 70g cukru
* 20g miękkiego masła
W garnku podgrzewam 3/4 szkl mleka z cukrem, w pozostałej porcji mleka rozrabiamy budyń i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy mieszając do pojawienia się bombelków.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i biały ser. Na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników.
Przykrywamy folią " na dotyk" zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie.
Rozwałkowany placek przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy 1/3 ilości masy.
Tak postępujemy z kolejnymi plackami. Masą przekładamy 3 placki.
4 placek to wierzch gwiazdy 😁
Na środku placka stawiamy naczynie o niewielkiej średnicy i dzielimy gwiazdę na 4, następnie na 8 i na16 równych części.
Końce zwijamy kolejno:
* jeden ( prawy ) kilka razy w prawo
* drugi ( lewy ) kilka razy w lewo i końce łączymy
Tak powstanie ramię gwiazdy.
Tak postępujemy z całym okręgiem
Po tych zabiegach ciasto odpoczywa 20 minut pod przykryciem
Piekarnik nagrzewamy do 180°C
Gwiazdę smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka
Pieczemy 25 minut
LUKIER:
* 5 łyżek cukru pudru
* 1 łyżka mleka
Po upieczeniu gwiazdę smarujemy lukrem i dowolnie zdobimy i jesteśmy z siebie dumni 😁
Czas na dzielenie się dobrem z innymi!! 🌲🩵💃🩵🌲
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz