czwartek, 16 stycznia 2025

🌲Gwiazda drożdżowa 🌲 z masą budyniowo-serową

 To jest wpis w klimacie 🌲Świątecznym 🌲💃🌲

Gości u nas wiele gwiazd 😁 z różnymi masami, które nadają tego wyjątkowego, konkretnego charakteru.

Dzisiejsza propozycja tak przypadła nam do gustu, że mimo rozebranej już choinki niestrudzenie i zapałem przygotowujemy masę i wałkujemy placki.

Gwiazda palce lizać!! 

Znika kilka minut po wyjściu z pieca!!

A, że lubię jak im smakuje, to posyłam aby innym też smakowało 💃😁🩵🤍💚


CIASTO DROŻDŻOWE:


* 450g mąki pszennej 

* 80g masła (rozpuszczonego)

* 70g cukru

* 1 jajko

* 180ml mleka (ciepłego)

* 30g świeżych drożdży 

* szczypta soli

Przygotowanie:

Odważam do dzieży mąkę.

Podgrzewam mleko (39°C), do mleka wkruszam drożdże i dodaję 2 łyżki cukru. 

Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże popracowały.

Rozpuszczamy masło ( nie może być gorące! )

Jajko ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję do mąki. Wlewam zaczyn zaczyn, sól.

Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.

 Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło.

Ciasto ma być gładkie i elastyczne.

Odstawiamy na godzinę aby urosło.

Przykrywamy bawełnianą, czystą ściereczką lub zamykamy szczelnie folią spożywczą.

Ciasto rośnie, drożdże szaleją a my przygotowujemy masę 😁


MASA SEROWO - BUDYNIOWA


* 1szklaka mleka

* 1 budyń śmietankowy (40g)

* 250g sera białego (zblendowanego)

* 70g cukru 

* 20g miękkiego masła 

W garnku podgrzewam 3/4 szkl mleka z cukrem, w pozostałej porcji mleka rozrabiamy budyń i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy mieszając do pojawienia się bombelków.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i biały ser. Na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników.

Przykrywamy folią " na dotyk" zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie.

Rozwałkowany placek przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy 1/3 ilości masy.

Tak postępujemy z kolejnymi plackami. Masą przekładamy 3 placki.

4 placek to wierzch gwiazdy 😁

Na środku placka stawiamy naczynie o niewielkiej średnicy i  dzielimy gwiazdę na 4, następnie na 8 i na16 równych części.


Końce zwijamy kolejno:

* jeden ( prawy ) kilka razy w prawo

* drugi ( lewy ) kilka razy w lewo i końce łączymy

Tak powstanie ramię gwiazdy.

Tak postępujemy z całym okręgiem

Po tych zabiegach ciasto odpoczywa 20 minut pod przykryciem 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C

Gwiazdę smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka

Pieczemy 25 minut

LUKIER:

* 5 łyżek cukru pudru 

* 1 łyżka mleka

Po upieczeniu gwiazdę smarujemy lukrem i dowolnie zdobimy i jesteśmy z siebie dumni 😁

Czas na dzielenie się dobrem z innymi!! 🌲🩵💃🩵🌲

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz