piątek, 30 maja 2025

Sernik Królewski


Myślałam, że sernik mnie już nie zaskoczy. A jednak...

Przypadł mi do gustu rozpieszczając moje kubki smakowe, zatem zapraszam 😁 


      SERNIK KRÓLEWSKI 


Kruchy spód:


* 500g mąki pszennej 

* 1- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 

* 250g masła w temperaturze pokojowej 

* 220g cukru

* 2 łyżki ciemnego kakao 

* 2 żółtka


Wszystkie składniki odmierzamy do dużej miski lub do dzieży planetarnego robota i wyrabiamy do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy osobno w folię spożywczą ( może być woreczek foliowy) i chłodzimy w zamrażarce 1 godzinę.


Masa serowa:

* 1 kg sera w wiaderku 

* 125g masła w temperaturze pokojowej 

* 250g cukru

* 3 żółtka

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

* 5 białek w temperaturze pokojowej 


Ubijamy w misce białka w temperaturze pokojowej na sztywno.

W osobnym naczyniu ucieramy starannie masło z cukrem na puszystą masę.

Miksując dodajemy po jednym żółtku

Porcjami dodajemy ser z wiaderka i mąkę ziemniaczaną - miksujemy

Na koniec do masy serowej dodajemy w 2-3 partiach ubitą pianę i delikatnie mieszamy szpatułką dokładnie wybierając masę z dna naczynia.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C


Jedną porcję ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na głęboki tależ lub bezpośrednio na blaszkę z papierem do pieczenia i rozkładamy delikatnie na powierzchni blachy.

Na starte ciasto wylewamy masę serową.

Z drugą porcję ciasta również ścieramy i rozsypujemy na całej powierzchni masy serowej

Pieczemy 45 minut

Ale zawsze kontrolujemy co się dzieje.

Piekarnik, piekarnikowi nierówny...

Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami 30-60 minut

Wyjmujemy studzimy w temperaturze pokojowej.

Rozkoszujemy się smakiem 🤫😁

Przechowujemy w lodówce. Tam też nabiera mocy.

U nas znika w zawrotnym tempie, bo jest wyjątkowy 🫶 🥳 😘 

* Nie zastępujemy masła margaryną!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz