03.03.2021, Wielka Sobota
Jeśli lubicie orzechy i delikatne, puszyste i wilgotne ciasta, to jest to propozycja idealna.
Dużo się dzieje w mojej przestrzeni kuchennej i nie tylko. Dobrze, że moje dziewczyny przejęły pałeczkę i mocno mnie w tym roku wyręczają 😊
Mi udało się ukręcić tę babeczkę. ZAPRASZAM 🤍🕊️🤍
Składniki:
250g masła
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy (16g)
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub włoskich
50g orzechów laskowych lub włoskich grubo posiekanych
4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek)
💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍
Działamy 😊
W rondelku podgrzewamy masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy.
Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Nie gotujemy.
Studzimy masę, ale może pozostać lekko ciepła.
Do osobnego naczynia przesiewany mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do dzieży przelewamy przestudzoną masę cukrowo-maślaną, wsypujemy składniki sypkie, żółtka i mieszamy tylko do połączenia składników.
Do masy wsypujemy posiekane orzechy i ubitą pianę ( w dwóch porcjach ) .
Mieszamy delikatnie szpatólką.
Wylewamy ciasto do natłuszczonej i poruszonej mąką formy z kominem.
Pieczemy 45 minut w 175°C do suchego patyczka.
Pozwalamy babce wystygnąć w formie.
Gdy ostygnie przekładamy nasze słodkie dzieło na paterę, opruszamy cukrem pudrem lub wzbogacamy smaki oblewając babkę polewą czekoladową 🤗
To już ostatni moment na wypiekanie ulubionych ciast, bab, babeczek, mazurków i serników.
Niech się stoły uginają, ręce bolą od dzielenia się z innymi, a serce raduje, bo jest czym się radować.
Nadchodzi Radość Wielka!! 🤍🕊️💙🕊️🧡🕊️
ŚWIĘTUJMY 🥰
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz