sobota, 3 kwietnia 2021

BABKA ORZECHOWA

 03.03.2021, Wielka Sobota

Jeśli lubicie orzechy i delikatne, puszyste i wilgotne ciasta, to jest to propozycja idealna.

Dużo się dzieje w mojej przestrzeni kuchennej i nie tylko. Dobrze, że moje dziewczyny przejęły pałeczkę i mocno mnie w tym roku wyręczają 😊

Mi udało się ukręcić tę babeczkę. ZAPRASZAM 🤍🕊️🤍


Składniki: 

250g masła

½ szklanki wody

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy (16g)

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub włoskich

50g orzechów laskowych lub włoskich grubo posiekanych

4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek)

💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍🧡💙🤍

Działamy 😊

W rondelku podgrzewamy masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy. 

Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Nie gotujemy.




Studzimy masę, ale może pozostać lekko ciepła.

Do osobnego naczynia przesiewany mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy.




Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.





Do dzieży przelewamy przestudzoną masę cukrowo-maślaną, wsypujemy składniki sypkie, żółtka i mieszamy tylko do połączenia składników.




Do masy wsypujemy posiekane orzechy i ubitą pianę ( w dwóch porcjach ) .




Mieszamy delikatnie szpatólką.

Wylewamy ciasto do natłuszczonej i poruszonej mąką formy z kominem.

Pieczemy 45 minut w 175°C do suchego patyczka.

Pozwalamy babce wystygnąć w formie.

Gdy ostygnie przekładamy nasze słodkie dzieło na paterę, opruszamy cukrem pudrem lub wzbogacamy smaki oblewając babkę polewą czekoladową 🤗

To już ostatni moment na wypiekanie ulubionych ciast, bab, babeczek, mazurków i serników.

Niech się stoły uginają, ręce bolą od dzielenia się z innymi, a serce raduje, bo jest czym się radować. 

Nadchodzi Radość Wielka!! 🤍🕊️💙🕊️🧡🕊️




ŚWIĘTUJMY 🥰

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz